SANU da izađe sa sinhronizovanim stavom o KiM - "Nije to hacijenda za letovanje" VIDEO

Akademik Svetislav Božić ocenio je da SANU, umesto potenciranja ličnih projekcija oko budućnosti KIM, kao institucija mora da izađe sa sinhronizovanom porukom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.03.2021.

16:06

SANU da izađe sa sinhronizovanim stavom o KiM -
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Kompozitor Božić u izjavi Tanjugu ističe da SANU postoji da bi zasijala "pred licem istine i etičkog uzvišenog stanja" kojim, kako kaže, mora da obodri srpski narod ma gde on živeo, pa i na Kosovu i Metohiji i izbegne potonuće u dnevnu pragmatiku kojom kao društvo ništa ne rešavamo.

"Kosovo i Metohija je činjenica svih činjenica", kazao je Božić, komentarišući najnovija događanja vezana za SANU, ali i poziv akademika Bećkovića da se svi članovi SANU izjasne o pitanju Kosova i Metohije i stava koji je o tome izneo predsednik SANU Vladimir Kostić, zbog kojeg je kandidaturu za članstvou ovoj instituciji povukao reditelja Emir Kusturica.

Božić kaže da poziv Matije Bećkovića vidi kao očekivani glas pesnika.
"Kosovo je porodilište našeg pesništva i lirike i takav stav Matije Bećkovića je potpuno prirodan. Gazivode, lignit, struja....to je sve lirika strašnog doba i neverovatnog usuda koji je težak i srećan u isto vreme. Reč Matije Bećkovića ima etičku težinu i zbog toga je ona važna. Siguran sam da većina akdemika tako misli samo ne ume tako lepo da kaže kao Matija Bećković. Njegov stav je aktuelan i trajući", kazao je Božić. On napominje da pitanje Kosova i Metohije nije jednostavno i lako rešivo.

"Nije to hacijenda za letovanje, već ozbiljna zona u kojoj se živi sa najvećim naporom i sa najvećim podvigom. To je naša kuća najveće radosti i velikog bola", kaže Božić.

Prema njegovim rečima: "Priča oko Kosova i Metohije je teška, jer je složena energija na tom mestu".

"Celi taj problem mi ne možemo da rešimo bez milosti velikih sila. Našim odlaskom sa Kosova i Metohije bi pokazali da smo nevoljni taoci te teritorije. Mi smo baš suprotno od toga. Vlasnici divne teritorije sa kojom smo dobili vlasnički list, muku i deobne bilanse. Mi sa Kosova i Metohije nikada ne možemo otići. To je viša sila. Stvar višeg reda", poručuje Božić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: