Krizni štab traži policijski čas: Na stolu potpuno zatvaranje na sedam dana? VIDEO

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa je završena. Medicinski deo Kriznog štaba je zatražio potpuno zatvaranje Srbije na sedam do deset dana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.03.2021.

15:26

Krizni štab traži policijski čas: Na stolu potpuno zatvaranje na sedam dana? VIDEO
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ mn

Krizni štab analizirao je epidemiološku situaciju u zemlji i efekti odluke donete u petak, prema kojoj su za vikend ugostitelji i tržni centri radili do 14 sati.

Nakon osvrta na najnovije podatke, medicinski deo Kriznog štaba, očigledno zabrinut poslednjom statistikom, predložio je pooštravanje mera. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković pojasnio je o čemu je bilo reči.

"Medicinski deo je predložio je da se maksimalno spreči mogućnost svih kontakata, isključivo kroz vanredno stanje, to jest policijski čas. Skraćivanje radnog vremena za nekoliko sati u epidemiološkom smislu ništa ne znači", naveo je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i dodao da za tu odluku ima razloga, kao i razloga protiv toga.

On je naveo da je stav tog dela štaba "jasno i decidno" da bi u ovom trenutku to bilo najcelishodnije rešenje, bez ulaženja u to kakve bi posledice zaključavanje moglo izazvati.

Kako je naveo, Krizini štab će se ponovo sastati za dan ili dva i doneti odluku. U međuvremenu će obaviti konsultacije.

Smatra da ovo nije samo medicinska odluka.

"Apsolutno moramo voditi računa o javnom zdravlju, interesu naših građana, i zdravlja, ali se moramo voditi i mišlju kako ćemo kao država, nakon godinu dana u svemu ovome, da podnesemo ne samo ekonomski, nego i u ostalim aspektima, sociološki, psihološki, mentalno eventualno novi 'lokdaun'", rekao je Gojković.

Gojković u porastu broja novozaraženih vidi i problem u vezi sa vakcinisanjem.

"Vakcinacija ide dobro, ali nažalost, ako budemo imali mnogo zaraženih, nećemo moći da vakcinišemo ljude", rekao je Gojković.

On je ponovio da je jedna od opcija koju u ovom trenutku predlaže medicinski deo Kriznog štaba, kao ključnu za smanjenje broja zaraženih, policijski čas.

Kaže da je to jedini način da se spreče kontakti, bar na sedam do 10 dana, jer, ističe, skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata ili njihovo zatvaranje neće smanjiti broj novozaraženih.

Ističe da će tada pojedini organizovati kućne žurke, što, dodaje, neće biti moguće kontrolisati, osim uvođenjem policijskog časa.

Kao lekar i član medicinskog dela Kriznog štaba, Gojković je rekao da poštuje taj zahtev struke.

"Jasno mi je da je veliko opterećenje na zdravstveni sistem. Dugo vremena je zdravstveni sistem pred ozbiljnim izazovom i već godinu dana rade na granici izdržljivosti. Još uvek imamo dobar odgovor zdravstvenog sistema na sve to", rekao je Gojković.

Međutim, on ukazuje da je, kada je reč o uvođenju policijskog časa, važno sagledati i druge aspekte, kao što su ekonomski, psihološki, socijalni...

Zbog toga, ističe, u čitavom Kriznom štabu ima onih koji su protiv policijskog časa i onih koji navode razloge za uvođenje časa i dodaje da će se u naredom periodu održati konsultacije o tome kako da se izađe u susret medicinskom delu.

Visok broj novozaraženih, kaže Gojković, utiče i na dalji proces vakcinacije.

"Ukoliko imamo povećan broj obolelih, ne možemo da vakcinišemo ljude", ukazao je Gojković.

Istakao je da epidemiološka situacija zavisi od poštovanja mera, a da li ćemo poštovati mere, kaže, zavisi od nas samih i dodaje da će se poštovanje mera videti kroz brojeve.

Gojković je ukazao da je i dalje nepoštovanje mera primetno, jer su tokom vikenda zatvorena 44 objekta na teritoriji Srbije zbog kršenja mera, a problem, kaže, predstavljaju i kućna okupljanja.

Upitan da li se na današnjoj sednici razgovaralo o mogućem pooštravanju kazni za one koji krše mere, Gojković je odgovorio da je i to bila tema.

Pročitajte još:

Skoro 3.500 novoinficiranih, preminulo 16 osoba

Novih 58.500 doza Fajzerovih vakcina stiglo u Srbiju

Beograd opet premašio 1000, trocifreno čak pet gradova

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: