"Lajčak u Srbiji daje iste izjave kao Vulin"

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda kaže da se predstavnici EU, a pre svih Lajčak i Žozep Borelj imaju pristrasan odnos prema Srbiji.

Izvor: Kosovo online

Ponedeljak, 01.03.2021.

10:59

EPA-EFE Andrej Cukic

"Borelj otvoreno koketira sa snagama koje podržavaju promenu granica i snažno se protivi nezavisnosti Kosova, dok Lajčak drugačije govori u Prištini, a čim pređe granicu između Kosova i Srbije, nije jasno da li govori Lajčak ili Aleksandar Vulin, jer imaju iste izjave.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda traži da se predstavnik EU za dijalog između Kosova i Srbije Lajčak, dočeka sa protestima na Kosovu nakon što se nije izvinio „zbog igre sa mapom na kojem je Kosovo sastavni deo Srbije“.

"Aljbin Kurti, ali i oni drugi koji na kraju pristanu da se sastanu sa istaknutim borcem protiv nezavisnosti Kosova, a bez da se distanciraju od njegove akcije i prljave igre sa mapama, bez javnog izvinjenja, rizikuju da postanu deo Lajčakovog scenarija. Ako ovo prođe tako lako, sigurno će od ovog političkog prevaranta stići i drugi računi koji se guraju pred planove Srbije, pod okriljem EU“, piše u reaciji.

Savet je ukazao da portparol EU Peter Stano ne da se nije ogradio od ove „geografske i političke piraterije Lajčaka, već je rekao da nam je upravo ova karta jasno stavila do znanja da je potrebno nastaviti razgovore i postići konačni sporazum“

Savet navodi da Lajčak i Borelj dolaze iz država koje nisu priznale Kosovo, ali se pita da li oni predstavljaju politiku Evropske unije.

"To nas je stavilo pred dilemu. Da li je to stav samo pet država koje nisu priznale nezavisnost Kosova i koje predstavljaju Lajčak i Borelj, ili je to stav EU, iako je većina država priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu. Isti taj Lajčak pokušava da relativizuje ulogu Sjedinjenih Američkih Država u ovom dijalogu, koji je do sada bio dijalog Srbije i EU, a nakon poslednje posete izjavio je da Ustav Kosova nije svet i da ga treba promeniti zbog formiranja Zajednice srpskih opština“, istaknuto je u saopštenju Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: