EU zapretila: Moraćemo da reagujemo VIDEO/FOTO

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas vojnu huntu u Mjanmaru da zaustavi nasilje nad demonstrantima u toj zemlji.

Izvor: B92

Nedelja, 28.02.2021.

17:57

EU zapretila: Moraćemo da reagujemo VIDEO/FOTO
Foto: Shutterstok/symbiot

Samo danas je u njima poginulo najmanje 18 ljudi.

Borelj je u objavi na Tviteru upozorio da će EU preduzeti mere kao odgovor i naveo da se EU "odlučno zalaže za hrabri narod Mjanmara".

Istakao je da vojna hunta u Mjanmaru mora da snosi odgovornost za te akcije.

"Vojska Mjanmara mora da zaustaviti brutalnu represiju nad mirnim demonstrantima, u kojima je mnogo mrtvih ili ranjenih, otvoreno nepoštujući međunarodno pravo", napisao je Borelj.
Tanjug/Dakkhina Insight via AP
Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da najmanje 18 osoba je poginulo, a više od 30 ih je povređeno danas u Mjanmaru, nakon što je policija otvorila vatru na demonstrante koji su protestovali protiv puča i hapšenja legalno izabrane premijerke Aung San Su Ći.
EPA-EFE/ LYNN BO BO
U Mjanmaru vlada haos već mesec dana, od kako je vojska izvršila državni udar i pritvorila predsednicu vlade Aung San Su Ći i brojne druge političare, njene stranačke kolege, zbog navodne prevare na izborima u novembru.

Neke zapadne zemlje uvele su vojnoj hunti ograničene sankcije i osudile puč koji je izvela vojna hunta.
EPA-EFE/ LYNN BO BO
EPA-EFE/ LYNN BO BO
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: