Tajni dokumenti objavljeni: Princ je odobrio ubistvo

Princ Saudijske Arabije Mohamed bin Salman odobrio je ubistvo novinara Vašington posta Džamala Kašogija.

Izvor: B92

Petak, 26.02.2021.

19:48

Tajni dokumenti objavljeni: Princ je odobrio ubistvo
EPA/ ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN/

To se navodi u objavljenim dokumenata koje su američkom Kongresu dostavile tamošnje informativne agencije.

Izveštaj je potvrdio ono na šta se dugo sumnjalo, da je 35-godišnji budući kralj imao ličnu ulogu u nasilnom i smišljenom ubistvu jednog od njegovih najistaknutijih kritičara, kolumniste i bivšeg saudijskog insajdera koji je živeo u emigraciji u SAD.

Očekivalo se da će objavljivanje procene u petak biti praćeno daljim akcijama Bajdenove administracije, koje bi trebalo da otkrije Stejt department.

Ovu informaciju je objavila Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe i ona se u velikoj meri oslanjala na informacije prikupljene od CIA,

U dokumentu se navodi da su agencije ocenile da je „prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu u Turskoj za hvatanje ili ubijanje novinara Džamala Kašogija“.

Podsetimo, Džamal Kašogi, novinar i kritičar vlade Saudijske Arabije, 2. oktobra 2018. je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: