Pre vazdušnih udara, Pentagon poslao upozorenje u Moskvu; "Prekasno"

SAd su pre izvođenja vazdušnih napada na istočne delove Sirije, poslale upozorenje Rusiji, ali kasno, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Petak, 26.02.2021.

13:58

Pre vazdušnih udara, Pentagon poslao upozorenje u Moskvu;
EPA-EFE/ KIMMO BRANDT

Prema njegovim rečima to upozorenje stiglo je samo nekoliko minuta pre napada na istočnu Siriju, a to je neadekvatan vremenski okvir.

Američka vojska izvela je po nalogu predsednika Džoa Bajdena vazdušne udare u istočnoj Siriji na objekte za koje Pentagon kaže da pripadaju proiranskoj miliciji, što je inače prva američka vojna intervencija od kako je Bajden na mestu predsednika.

U napadima je poginulo najmanje 17 osoba, saopštili su sirijski izvori, dok je pripadnik proiranske milicije rekao je za AP da je nastradao jedan njihov član, a da ih je nekoliko ranjeno.

Lavrov je pozvao SAD da obnove kontakt sa Moskvom o Siriji, budući da Moskva podržava zvanični režim u Damasku na čijem čelu je Bašar Al Asad, dok SAD stoje iza druge strane - odnosno pobunjenika.

Međutim, pitanje Sirije nije ni malo jednostavno pitanje, odnosno nad njenom teritorijom se prepliću brojni interesi zbog čega je svako "talasanje" na terenu uvek okidač za moguću eskalaciju sukoba u koji su upletene i Turska i Iran.

Lavrov je stogao pozvao SAD da obnove kontakt sa Moskvom o Siriji kako bi razjasnile poziciju predsednika Džoa Bajdena o tom pitanju, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: