Dačić opominje, poslanici SDA: "Nož žica Srebrenica"; Tandir: Štrpce

U Skupštini Srbije, u delu u kom su poslanici postavljali pitanja izvršnoj vlasti, u jednom trenutku postalo je i napeto zbog postupka poslanika SDA Sandžaka.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2021.

11:41

Dačić opominje, poslanici SDA:

Enis Imamović, poslanik SDA Sandžaka, je svoje izlaganje na sednici posvećenoj poslaničkim pitanjima započeo minutom ćutanja za žrtve Jasenovca, ali je u nastavku istakao da se u institucijama Srbije negira genocid u Srebrenici, a veličaju zločinci i prodaju suveniri s natpisom "Nož, žica, Srebrenica".

Neka sećanje na ove žrtve (Jasenovca) bude lekcija i pouka svima da se nikada i nikome ne dogodi da budu žrtve nacističkog i fašističkog režima i logora kakvi su oni bili. Nakon Jasenovca dogodio se genocid u Srebrenici, logori u Foči, Banjaluci, dogodio se i prijedor”, rekao je Imamović.

Reagovao je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović SNS. "Srbi koji su okrvavili ruke osuđeni ili bar većina njih", rekao je on te upitao "šta ćemo s Hrvatima i Bošnjacima koji nisu osuđeni". "Za srpske suze niko ne haje", oceniio je Martinović dodajući da se klanja svim žrtvama, a Enisu Imamoviću, poslaniku SDA Sandžaka, poručio je da poštu minutom ćutanja žrtvama Jasenovca treba da odaje čista srca, a ne iz političkih razloga.

Martinović je naveo i da Imamovića treba da bude sramota jer je, kaže, to uradio iz političkih razloga.

Martinović je pitanje imao i za nadležne organe u Srbiji o tome šta će da preduzmu da se pravdi privede Naser Orić, koji je, kako je naveo, u period od 1992. do 1995. sa svojim oružanim formacijama izvršio teške pokolje srpskog stanovništa u Podrinju i ubio oko 3.500 Srba pretezno žene, dece i staraca.

“Svedoci koji su preživeli svedoče da je nekim ljudima na živo vadio oči, a da je jednog čoveka zaklao. Tom čoveku je sudjeno u Haškom tribunalu i osudjen je na godinu dana. Sad je slobodan gradjanin BiH, učestvuje u TV emisijama i optužuje Srbiju za agresiju na BiH”, rekao je Martinović.

On je poručio da su Srbi, "koji su nažalost bili patološki tipovi, kakvih je bilo na svim stranama", osuđeni i za zločine u Prijedoru, Sjeverinu, Štrpcima.

“Nebojša Ranisavljević koji je organizovao žločin u Štrpcima osuđen je u Bijelom polju na kaznu od 15 godina, Milan Lukić za zločin u Sjeverinu u Beogradu na 20 godina, a nakon toga mu se sudilo i u Haškom tribunalu”, podsetio je Martinović.

On je upitao da li se bilo ko izvinio Srbima za zločine koje je pocinila SS dizivija? Martinović je za svoje obraćanje dobio veliki aplauz.

Tandir: Priznajte porodicama otetih u Štrpcima prava

Screenshot/Facebook SPP
Šef poslaničke grupe SPP-USS Samir Tandir pitao je Komisiju za nestala lica dokle se stiglo sa otkrivanjem posmrtnih ostataka u Štrpcima i Sjeverinu. On je upitao i kada će porodice stradalih u Štrpcima i u Sjeverinu dobiti status civilnih žrtava rata i kada će im biti uplaćena puna reparacija.

Drugo pitanje koje je postavio išlo je na adresu Komisije za nesatala lica koju je upitao dokle se stiglo s otkrivanjem posmrtnih ostataka otetih u Štrpcima i u Sjeverinu.

"Mislim da je minimum da dugujemo porodicama čiji su članovi oteti u Šrtpcima, Sjeverinu ali i drugim mestima, pravo da njihove porodice dobiju grobno mesto, ili kako mi Bošnjaci kažemo mezar", kazao je Tandir.

On je podsetio da se u subotu 27. februara navršava 28 godina od kada je 19 ljudi, odnosno 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, oteto sa železničke stanice u Štrpcima. Zatim je šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević podsetio da je srpski parlament jedini u regionu izrazio jasan stav i doneo rezoluciju o Srebrenici.

“Donošenjem deklaracije izvršili smo i moralnu i međunarodnu obavezu, da li je to učinio bilo koji parlament u regionu”, upitao je Milićević, a pitao je da li je neko osudio ili bilo šta uradio pošto su predsednika Srbije Aleksandra Vučića pokušali da ubiju kada je išao da se pokloni žrtvama.

Milićević je ocenio da su kritike upućene filmu "Dara iz Jasenovca” političke prirode te da je cilj se Srbiji ospori pravo da priča o svojim žrtavama i stradanjima.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je upozorio poslanike da vreme za poslanička pitanja ne koriste više za iznošenje političkih stavova, napominjući da tokom rasprave na sednici uvek ima dovoljno vremena da se takvim temama govori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: