Ko je novi vođa Al Kaide?

Teroristička organizacija Al Kaida se sprema da ponovo postane pretnja svetu kao što je to bila tokom napada na Njujork 11. septembra 2001.

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.02.2021.

23:48

Ko je novi vođa Al Kaide?
Foto: Profimedia

Razlog je dolazak nemilosrdnog vođe koga zovu "Mač osvete" i za koga obaveštajne službe kažu da je gori od Osame bin Ladena, bivšeg vođe Al Kaide.

"Veruje se da je krvožedni Saif al-Adel novi vođa Al Kaide i da regrutuje borce Islamske države, kao i da izaziva strah od zverstava širom Zapada. Radi se o bivšem egipatskom generalu (60) za koga se veruje da je genijalan i nemilosrdan strateg i preuzeće vođenje organizacije od Ajmana Zavahirija", piše britanski Miror.

Visoki britanski ekspert za terorizam rekao je za taj list da je, u poređenju sa Zavahirijem, "Al-Adel mnogo efikasniji lider, u najmanju ruku je egal sa Osamom bin Ladenom, ako ne i opasniji od njega".

Glasine da je Zavahiri verovatno mrtav znači da će obaveštajne službe sa Zapada morati da se pripaze na reorganizaciju Al Kaide, s obzirom na to da je Saif, koji ima bazu u Iranu, novi šef, navodi Miror.

"Britanski i američki špijuni su pratili Saifove poteze godinama, jer je bio umešan u svaki Al Kaidin napad koji se dogodio u protekle tri decenije", dodaje se u tekstu.

Egipatski džihadista, veteran Ajman Zavahiri, preuzeo je vođstvo posle ubistva Bin Ladena 2011. godine, ali skoro da se o njemu nije čulo godinama.

Bivši FBI ekspert za kontraterorizam Ali Sufan je napisao da bi Saif mogao da bude "treći emir Al Kaide" sa trodecenijskim stažom u toj organizaciji.

Amerika već nudi 10,5 miliona dolara za informaciju o Saifu, koji se traži za bombardovanje ambasade SAD u Najrobiju i Dar es Salamu, kada je poginulo 224 ljudi.

Saif je vodio Bin Ladenovu ličnu "Crnu gardu", jedinicu za zaštitu u Avganistanu, koja je dobila naziv po crnim maramama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: