Index traži potvrdu da li ste čovek: "Ne, ja sam član HDZ-a" i "Da, ja sam čovek".

Premijer Andrej Plenković, koji se u ponedeljak verbalno sukobio s novinarkom "Al Džazire" danas je kritikovao hrvatski portal "Index".

Izvor: Tanjug, index.hr

Utorak, 23.02.2021.

17:43

Index traži potvrdu da li ste čovek:
Foto: EPA-EFE/JOHANNA GERON

Kritike su izrečene zbog podrške riječkom kafiću "Tri majmuna" u kojem Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) nije dobrodošla.

Plenkovića su novinari u Zadru pitali da prokomentariše pop-up na naslovnici Indeksa na kojem piše: "Ako želite pristupiti Indexu molimo vas da nam potvrdite da ste čovek!" Ponuđeni odgovori bili su "Ne, ja sam član HDZ-a" i "Da, ja sam čovek".

Premijer je to nazvao govorom mržnje i poručio: "Očekujem od brojnih dušebrižnika, moralista i ostalih koji sigurno ne tolerišu dvostruke kriterijume da reagiraju na te pojave, pojave diskriminacije i govora mržnje. Ta vrsta ćutanja traje već deset dana, a ja sam siguran da će ti dušebrižnici na to reagovati".

"Očekujemo odgovarajuću reakciju nadležnih organa"

Hrvatska demokratska zajednic (HDZ) na svom fejsbuk profilu, postavila je status:

"I danas smo svedoci agresije, vređanja i diskriminacije jednog portala, što je nastavak kampanje širenja mržnje kojoj smo poslednjih dana bili izloženi samo zbog političke pripadnosti. Važno je napomenuti da ne reagujemo iz osećanja naše političke pripadnosti".

Posle 10 dana javne tišine o govoru mržnje od strane ugostitelja iz "Tri majmuna", usledeo je novi čin diskriminacije članova i simpatizera jedne političke stranke. Ako ne dođe do šire društvene reakcije na ovakve i slične izlive mržnje i isključivosti, oni se sutra mogu desiti nekom drugom. A to nije pravi izbor za društvo koje želimo da gradimo kao moderno, kulturno, progresivno, inkluzivno i tolerantno", pišu na svom Fejsbuk statusu.

"S obzirom na to da je zabranjena upotreba audio i / ili audiovizuelnih medijskih usluga za poticanje mržnje ili diskriminacije na osnovu političkih ili drugih uverenja, očekujemo odgovarajući odgovor vlasti i Hrvatskog novinarskog društva, a Hrvatska demokratska zajednica preduzeće odgovarajuće pravne akcija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: