"Nije im dovoljno što su im preci bili u Handžar diviziji"

Srbi nisu nikada bili svesniji svog identiteta nego danas, a najvažnije je da su stavovi Srba po pitanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zajednički.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.02.2021.

17:09

Depositphotos/Ale_Mi

To je izjavio srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

"Uvek smo bili nekako na kraju, kroz priče komunističkog sistema, pa onda i međunarodne zajednice koja nam je nametnula nekakvu kolektivnu odgovornost za dešavanja u poslednjem ratu", rekao je Dodik u intervjuu za satelitsku MIS TV, koja emituje program na srpskom jeziku 24 sata dnevno i vremenski je program prilagođen gledaocima u Australiji i Novom Zelandu.

Dodik je rekao da takva retorika stiže iz političkog Sarajeva.

"Nije im dovoljno što su im preci bili u Handžar diviziji, I deo fašističkih formacija sa kojima se svet tada obračunao. Srbi su najveći stradalnički narod. Zar treba da nabrajam naša stratišta: selo Prebilovci, Pag, Jadovno, Jasenovac, Šušnjar, Garavice, Drakulici, tragedija Kozare, Brod na Drini... ", naveo je Dodik.

Ukazuje da percepcija koju forsira političko Sarajevo i deo međunarodne zajednice o dešavanjima u poslednjem ratu, ne pije vodu u Srpskoj.

"Zašto da se nekome izvinjavamo? Od 1992. do 1995. stradalo je 28.000 Srba, za one loše stvari koje smo počinili odgovorali smo, i vojni i politicki vrh, u Hagu, ali i pred domaćim sudovima i stavljamo tačku na tu priču", kazao je Dodik.

To je, ističe, jedan od razloga zašto smatra da BiH kao unitarna žemlja iz Sarajeva ne može da prođe.

"BiH ne treba da postoji, jer to nije realna priča. Što su srušili Jugoslaviju, Čehoslovačku, Sovjetski savez, a mi kao moramo zajedno? Imamo strašnu zajedničku istoriju, i uvek smo bli na različitim stranama, mi Srbi pobednici, a ovi drugi uz osvajače", naveo je Dodik.

Dodik ističe i lažnu nadu koju podgrejava političko Sarajevo oko dolaska Bajdena na čelo Sjedinjenih Američkih Država.

"U Sarajevu je stvorena takva euforija kao da ce 6. flota iskrcati se na Jadranu, i u narednih šest meseci poravnati Republiku Srpsku, sve do poslednje želje Sarajeva. Možda je Bajden njihov prijatelj, možda će biti nekakvih pritisaka, ali Republika Srpska je neupitna kategorija, i to ih najviše boli", istakao je Dodik, prenela je RTRS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: