Godina korone: Mart - od prvog slučaja do policijskog časa

Četiri meseca nakon Vuhana, 6. marta 2020, prvi slučaj zaraze koronavirusom registrovan je u Srbiji. Usledilo je 12 meseci koje nikad nećemo zaboraviti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2021.

12:08

Godina korone: Mart - od prvog slučaja do policijskog časa
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Do tog trenutka, dok je svet uveliko strahovao, mnogi su se u Srbiji nadali da će koronavirus ostati daleko on nas. Nažalost, nije bilo tako.

Igor Đantar (43) iz Subotice, saznaće se naknadno, prvi je pacijent u Srbiji kod koga je dokazano prisustvo koronavirusa tog 6. marta 2020. godine.

Istog dana, ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar na vanrednoj konferenciji za medije kaže da se "desilo ono što se i očekivalo - imamo prvi pozitivan slučaj koronavirusa u Srbiji". Lončar, istovremeno, moli građane da se pridržavaju preporuka dodajući da je "Srbija u potpunosti spremna za ovo".

Samo par dana nakon prvog slučaja, u Srbiji se formira Krizni štab. Korukovodioci su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Među članovima štaba su ljudi koji će učestvovati u donošenju svih bitnih odluke u borbi protiv koronavirusa i čija ćemo televizijska obraćanja čitave godine netremice pratiti - epidemiolog Predrag Kon, dr Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", prof. dr Branislav Nestorović dečji pulmolog, prof. dr Branislav Tiodorović bivši direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović, imunolog Srđa Janković...

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon zabrinutim građanima odmah na početku poručuje da je situacija "nova, ali potpuno očekivana" i dodaje da je bitno da smo otkrili prvi slučaj.

"Ovo je dokaz da sistem funkcioniše", kaže Kon.

Sistem funkcioniše, ali... vanredno stanje

Srbija, kao i ostatak sveta, od tog se trenutka direktno suočava sa novim koronavirusom. Dok narod strahuje od susreta sa nevidljivim neprijateljem, uz rast broja zaraženih, u Srbiji se uvodi vanredno stanje. Datum je 15.03.2020. godine.

"Obaveštavam vas da smo doneli odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije", poručuje u živom prenosu na gotovo svim domaćim televizijama Aleksandar Vučić.

On dodaje i da Srbija u ratu protiv nevidljivog protivnika mora da pobedi.

"Ovo će za nas biti najteža bitka za naš narod, bitka za naše stare i bolesne, oni su meta ovog žestokog napada. Moramo da čuvamo sve, a posebno naše najstarije", navodi Vučić.

U Srbiji je u tom trenutku registrovano 48 obolelih od koronavirusa.

Život promenjen iz korena

Vlada Srbije donosi uredbu kojom su propisane mere koje će se primenjivati tokom vanrednog stanja. Uvođenje vanrednog stanja, između ostalog, značilo je:
  • Zatvaranje školi, obdaništa i fakulteta, a školski program ići će preko televizijskih kanala.
  • Smanjenje obima javnog gradskog prevoza na teritoriji grada Beograda i ukidanje svih noćnih linija.
  • Skraćenje radnog vremema ugostiteljskih objekata.
  • Zatvaranje dnevnih centara i klubova za odrasle i starije.
  • Prekidanje rada svih sportskih objekata.
  • Zatvaranje granica.
  • Za putnike iz inostranstva uvođenje 14-dnevne samoizolacije, odnosno 28-dnevne ukoliko dolaze iz ugroženih područja.

Ipak, samo dva dana kasnije...

Samo dva dana nakon uvođenja vanrednog stanja - nova odluka. Uvodi se policijski čas.
Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC
Svim građanima Srbije od srede, 18. marta, ograničeno je kretanje - u toku noći svima, a starijima od 65 godina u potpunosti.

"Doneli smo odluke koje su nepopularne, ali će sačuvati ljudske živote u zemlji", kaže u još jednom obraćanju naciji predsednik Aleksandar Vučić.

"Od 20 sati do 5 ujutru biće zabranjeno kretanje svima, bez obzira na uzrast, dok je apsolutno zabranjen izlazak na ulicu svim licima starijim od 65 godina, a u seoskim i manjim od 5.000 stanovnika, starijim od 70 godina", poručuje Vučić.

On navodi tom prilikom i da "niko ne može da bude na ulici (u toku noći), osim nadležnih organa na zadatku i radnika koji su u trećoj smeni".

Prvi smrtni slučaj i novo pooštravanje mera

Broj obolelih iz dana u dan raste, a 20. marta broj zaraženih penje se na 135. Muškarac iz Kikinde prvi je čovek koji je u Srbiji zvanično preminuo od posledica koronavirusa.

Policijski čas se produžava, a zabrana kretanja važi od 17 časova do pet sati narednog jutra.

Na ulicama su naoružani ljudi.
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
I dok vlada panika među građanima, i pored svih mera, virus se širi, tako da u toku marta beležimo 900 obolelih.

Na Sajmu umesto automobila bolnički kreveti

Hala Beogradskog sajma, umesto da ugosti nove modele automobila na tradicionalnom Sajmu zakazanom za kraj marta, postaje privremena kovid bolnica.
Foto: Profimedia
Smeštaj u halama namenjen je pacijentima, pozitivnim na koronavirus, ali sa blažim simptomima.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je smeštaj predviđen za odrasla lica, kao i da se još razmišlja o oboleloj deci, naglašavajući da do razdvajanja sa roditeljima neće doći.

"Biće dobra vest kome jave da će biti smešten na Sajmu, jer to znači da ima lakšu kliničku sliku, a imaće i medicinski nadzor", poručuje Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Zvaničnici najavljuju i da će Srbija preći na novi metod borbe protiv koronavirusa, koji podrazumeva masovno testiranje i izolaciju pacijenata sa blažim simptomima bolesti.

Ima nade - stiže pomoć iz Kine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prima krajem marta pismo predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga, u kojem se kaže:

"Poštovani gospodine predsedniče, epidemija virusa COVID-19 pogodila je Srbiju. Dozvolite mi da u ime Vlade Kine, kineskog naroda, kao i u svoje ime, Vama i prijateljskoj Vladi Srbije i njenom narodu, prenesem iskreno saosećanje uz želju da se oboleli brzo oporave, a epidemija bude pod kontrolom".

Aplauz za heroje

Sa terasa i prozora, svako veče od 20 sati čuju aplauzi u znak podrške medicinskim radnicima.

Pomoć građanima

Kriza nije samo zdravstvena već i ekonomska. Mnogi tokom epidemije neće raditi, biznisi trpe. Kao pomoć, između ostalog, najavljuje se jednokratna pomoć od po 100 evra svim punoletnim građanima, kao i isplata minimalaca privrednicima.

Utom, dolazi april...

(nastaviće se)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: