Bajden poslao jasnu poruku: Vratili smo se, obnovićemo svoju moć VIDEO/FOTO

Predsednik SAD Džozef Bajden uputio je sa Minhenske bezbednosne konferencije poruku svetu da su se "SAD vratile" i da se "vratilo transatlantsko partnerstvo".

Izvor: B92

Petak, 19.02.2021.

19:15

Bajden poslao jasnu poruku: Vratili smo se, obnovićemo svoju moć VIDEO/FOTO
Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

"Ne gledamo više u prošlost, već samo u budućnost. Transatlantski savez je snažna osnova naše zajedničke bezbednosti i blagostanja“, objasnio je Bajden, prvi predsednik SAD koji je učestvovao na MSC, koji se ove godine zbog pandemije održava virtuelno.

Predsednik SAD Džozef Bajden uputio je večeras, sa Minhenske bezbednosne konferencije (MSC), jasnu poruku svetu da su se "SAD vratile" i da se "vratilo transatlantsko partnerstvo“.

"Ne gledamo više u prošlost, već samo u budućnost. Transatlantski savez je snažna osova naše zajedničke bezbednosti i blagostanja“, objasnio je Bajden, prvi predsednik SAD koji je učestvovao na MSC, koji se ove godine zbog pandemije održava virtuelno.

Partnerstvo SAD i Evrope je stub svega čemu se nadamo da ćemo postići u 21. veku, poručio je on.

Bajden je ukazao da su danas izazovi drugačiji i da se svet nalazi na tački refleksije.

"Imamo nove krize koje zahtevaju našu pažnju. Ne možemo se fokusirati samo na takmičenje velikih sila, već na sve izazove koji postoje. Nema sumnje da će SAD tesno sarađivati sa svojim partnerima u EU i da će sarađivati sa glavnim gradovima od Rima do Ria u suočavanju sa izazovima“, naglasio je on.

Istakao je da su SAD u potpunosti privržene NATO-u, i s tim u vezi pozdravio to što Evropa investira više u svoje vojne sposobnosti.

"Stojimo iza Člana 5, i jasno je da napad na jednog od nas predstavlja napad na sve nas“, istakao je Bajden.
Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky
Najavio je da će zaustaviti povlačenje američkih vojnika iz Nemačke i kazao da će neke odluke ranije administracije promeniti.

Kazao je da će SAD morati da obnove svoju ekonomsku moć, vrate se u međunarodne organizacije, i zastupaju svoje vrednosti širom sveta.

"Uveren sam da će demokratija pobediti. Moramo pokazati da demokratija može i dalje da bude odgovor na izazove i u današnjem svetu“, rekao je američki predsednik.

Bajden je naveo da će takmičenje sa Kinom postati još intenzivnije, ali i da veruje da će globalni sistem koji su izgradile SAD i Evropa sa svojim partnerima biti konkurentan.

"Možemo pobediti u trci za budućnost, ali su potrebna istorijska partnerstva. Moramo se suprotstaviti merama Kine, moramo da se pridržavamo svi istih pravila. Moramo se zalagati za demokratske vrednosti i suprotstaviti onima koji žele monopole, koji žele da učine tlačenja normalnim“, naglasio je on.

Tako, dodaje, neophodno je postupiti i prema napadima iz Rusije.

"Ruski lideri žele da svi misle da smo korumprirani, korumpirani kao i oni, ali svet zna da to nije tako. Putin želi da oslabi evropski projekat, NATO i transatlantsku saradnju“, istakao je Bajden.

Za Kremlj je, prema njegovim rečima, lako da vrši pritisak na pojedinačne zemlje, ali ne i na transatlantski savez.

Ukazao je da SAD podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine.

Rekao je da izazov, koji predstavlja Rusija, nije isti kao Kina, i da se ne radi više o sukobu Istoka i Zapada, da neko želi konflikt, već o budućnosti u kojoj svako može sam da odlučuje kojim putem želi.

"Ne možemo se vraćati svetu blokova, moramo sarađivati ako želimo pobediti pandemiju. Treba nam novi štem brže reakcije na biološke pretnje. Borba protiv klimatskih promena je globalna egzistencijalna kriza koja pogađa sve“, ukazao je on.

Bajden je ocenio da su poslednje četiri godine bile teške, ali da sada EU i SAD moraju verovati jedna drugoj, i zajedno savladati izazove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: