"Pozivam sve da se uzmu u pamet"; "Doći ćemo opet u situaciju da imamo drastičnije mere" VIDEO

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istakao je da prethodnih dana postoji jasan porast broja slučajeva tamo gde su epidemiološke mere kršene.

Izvor: B92

Petak, 19.02.2021.

14:10

Printskrin/ TV B92

"Dosta neprijatnih slika tokom prazničnih dana. Mogu da vam kažem da je tokom prazničnih dana odrađen 1.581 nadzor u centralnoj Srbiji. Ono što zabrinjava jeste da je najveći deo mera kršen u velikim gradovima i zimskim centrima. Velik broj mandatnih kazni je isporučen", rekao je Gojković.

"Možete kazniti nekoga hiljadu puta. Doćemo opet u situaciju da ćemo morati da idemo u drastičnije mere. Ako budemo poštovali epidemiološke mere, iz ovoga lakše izaći", dodao je on i naveo da "Nimalo nije naivna situacija u koju možemo doći ako nastavimo ovako da se ponašamo".

On je istakao da je doneta odluka da se vakcinisanim stanarima domova za stare omoguće posete, kao i njihov izlazak iz domova.

"Veliki problem nakon svega ovoga, ne samo za starije ljude, je problem mentalnog zdravlja. Svi želimo što pre da se vratimo u normalne tokove. Krizni štab je doneo odluku da se, u ustanovama gde je to moguće, da se pacijentima koji su vakcinisani omogući poseta od strane rodbine. Sve je to dosta otežano. Pokušavamo što je moguće više. Epidemija unutar doma donosi ogroman rizik", smatra Gojković.

Osvrnuo se i na nedavne slučajeve kršenja epidemioloških mera i uloge Kriznog štaba po tom pitanju.

"Mi imamo propisane mere koje smo prosledili Vladi. Vlada ih je usvojila i svi su dužni da ih poštuju. Postoje inspekcije koje kažnjavaju one koji ih se ne pridržavaju. Krizni štab ne može da ide i osuđuje ono što je izvan epidemioloških mera. Još jednom apelujem na sve da poštuju mere i da se uzmu u pamet", kaže.

Dr Radmilo Janković iz Kliničkog centra u Nišu poručio je da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje komplikovana.

"Brojevi zaraženih i hospitalizovanih i dalje na visokom nivou i i dalje veliki izazov za zdravstveni sistem u Srbiji", naveo je on i dodao da su brojevi najteže obolelih na respiratorima iznad 100 i to je više od toga koliko ih je bilo prethodnih dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: