SAD ponovo članica Pariskog sporazuma

SAD su se zvanično ponovo pridružile Pariskom klimatskom sporazumu danas.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.02.2021.

13:36

SAD ponovo članica Pariskog sporazuma
Shutterstock/Nikitriy

Bajdenova administracija najavila je drastično smanjenje emisija štetnih gasova tokom naredne tri decenije, prenosi Rojters.

Američki izaslanik za klimu Džon Keri učestvovaće danas na video-sastancima povodom obeležavanja ponovnog ulaska SAD u Pariski sporazum sa ambasadorima Velike Britanije i Italije, generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i izaslanikom za klimatske promene UN Majklom Blumbergom.

Agencija navodi da su naučnici i strane diplomate pozdravile povratak SAD ugovoru, koji je postao danas zvaničan, 30 dana nakon što je predsednik Džo Bajden potpisao ukaz prvog dana svog mandata.

Rojters prenosi da je predsednik Bajden obećao da će trasirati put ka neto nultoj emisiji štetnih gasova u SAD do 2050.godine, za šta su naučnici rekli da je cilj u skladu sa onim što je potrebno, naglašavajući da globalne emisije moraju da se prepolove do 2030. kako bi se sprečili najrazorniji uticaji globalnog zagrevanja.

Otkako je skoro 200 zemalja potpisalo Pariski pakt iz 2015. godine za sprečavanje katastrofalnih klimatskih promena, SAD su jedina zemlja koja je istupila, kada je bivši predsednik Donald Tramp preduzeo takav korak pravdajući ga time da borba protiv klimatskih promena košta državu previše, navodi agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: