Buran politički život opština

Poslednja dva dana obeležili su problemi u nekoliko opština, pre svih u Staroj Pazovi i Surčinu.

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2005.

10:24

Default images

U Surčinu je priveden zamenik predsednika opštine Jovan Sretković zbog tuče, dok je predsednik opštine Stara Pazova Srđo Komazec zatvorio je zgradu opštine, kako ne bi dozvolio većini od 26 odbornika da održi sednicu, na kojoj bi se glasalo o razrešenju predsednika skupštine. Ipak, odbornici su uspeli da uđu u zgradu i održe sednicu.

Predsednik opštinskog odbora Demokratske stranke, Jovan Tišma, rekao je za B92 da je Komazec, koji je inače funkcioner Srpske radikalne stranke, uzeo i pečat iz stola sekretara skupštine, zbog čega najavljuju krivičnu prijavu.      

"Mi smo završili ovu sednicu sa ukupnom većinom od 26 poslanika. Znači, 48 poslanika broji parlament SO Stara Pazova, tako da je ovo sasvim legitimno i nije situacija na koju se pozivaju, da je kao u Rumi i ne znam šta drugo. Tako da je razrešen dosadašnji predsednik skupštine Srećko Bajić iz redova SPS-a, koji je napustio sednicu i hteo da je prekine kada je video da nema više većinu. Razrešen je i njegov zamenik iz redova radikala, Radosavljević. Imenovan je za predsednika SO Goran Jović iz DS-a i zamenika predsednika SO Zoran Smuđa iz DSS-a."

U Surčinu tuča

A beogradska policija je sudiji za prekršaje privela zamenika predsednika opštine Surčin Jovana Sretkovića. On je priveden zbog sukoba koji se dogodio u petak, a u kome su učestvovale suprotstavljene koalicije u Skupštini Opštine Surčin.

Prema pisanju medija, u opštini Surčin došlo je do gurkanja i tuče pripadnika Demokarstek stranke, Demokratske stranke Srbije, Socijaldemokratske parije, Pokreta snaga Srbije i nezavisnih odbornika s jedne strane i radikala i socijalista s druge strane. Do incidenta je došlo na sednici na kojoj je 14 odbornika SO Surčin smenilo postojeće rukovodstvo i za novog predsednika opštine izabralo Vojisalava Janoševića iz DS-a.

Podsetimo i da je sredinom avgusta jedan odbornik SRS je prešao u DS i tadašnja vladajuća koalicija u Surčinu, koju su činili SRS i SPS, izgubila je većinu, nakon čega je došlo do konstituisanja nove vlasti, koja do sada nije preuzela funkciju.
Lokalne skušptine za politièke ili fizièke rasprave?
Gradski odbor Demokratske stranke i odbornička većina Skupštine opštine Surčin zatražili su, međutim, u odvojenim saopštenjima od nadležnih da objasne zašto je priveden Sretković, a ne Milan Letić, zvani Hans koji je, kako su naveli, upao u zgradu SO Surčin maltretirajući predstavnike nove vlasti i ne dozvoljavajući im da obavljaju svoj posao.

Kako je saopšteno iz opštine Surčin, Letić se predstavio kao radnik MUP-a, a on zapravo "na crno pruža usluge obezbeđenja Srpske radikalne stranke" i on je, kako se navodi, u momentu dolaska policije "glumio" da je napadnut zbog čega je priveden zamenik predsednika opštine Surčin.

Gradski odbor DS-a je naveo da je reakcija usledila dan pošto je nova opštinska vlast u Surčinu podnela krivične prijave protiv bivšeg predsednika Rajka Matovića i potpredsednika Stjepana Đurića iz SRS-a. "Gradski odbor DS zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova odgovor na pitanje ko je 'Hans radikal', ima li registrovanu agenciju za obezbeđenje i kako je moguće da sa grupom naoružanih ljudi, kada god to poželi, nesmetano zavodi svoj red, maltretira građane i odbornike opštine Surčin, a sve to sa značkom i u ime MUP Srbije", navodi se u saopštenju.

I SRS je objavila saopštenje u kom optužuje predsednika i potpredsednika DS-a Borisa Tadića i Dragana Šutanovca "da su lično naredili" predstavnicima opštinske vlasti Jovanu Sretkoviću i Vojislavu Janoševiću "da napadaju sve građane u Surčinu" koji misle drugačije od njih. SRS zahteva da budu uhapšeni svi koji su učestvovali u "nasilnom preotimanju vlasti u Surčinu".

Prema pisanju Večernjih novosti, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu saopštilo je da ako se ne održi sednica SO Surčin slede privremene mere i novi izbori u toj opštini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: