Hajko Mas: Nerešeni odnosi između Srbije i Kosova koštaju mnogo

Jedan od ključnih uslova za članstvo Srbije u EU jeste regulisanje odnosa između Beograda i Prištine, izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2021.

13:02

Hajko Mas: Nerešeni odnosi između Srbije i Kosova koštaju mnogo
EPA-EFE/FILIP SINGER

"Rokovi ili neka unapred utvrđena dinamika za pristupanje Evropskoj uniji ne postoje, ni za Srbiju ni za druge kandidate. Kad budu ispunjeni uslovi, uslediće i pristup", istakao je ministar Mas.

Pandemija koronavirusa pokazala je, kako kaže Hajko Mas, "koliko smo mi kao nacionalne države ranjivi u sve umreženijem svetu" i da globalne krize možemo da pobedimo samo ako se udružimo.

Takođe, globalna inicijativa za obezbeđivanje vakcina Kovaks sa svojim ciljem da vakcine dobiju zemlje širom sveta, igra glavnu ulogu u borbi protiv pandemije.

"Prema Kovaksovim najavama, samo državama zapadnog Balkana će do početka leta biti isporučeno više od milion vakcina. To je makar početak, iako ni izdaleka neće biti dovoljno. EU će zemljama zapadnog Balkana biti partner, pružajući regionu pomoć u ukupnom iznosu od oko 12 milijardi evra", naglasio je ministar spoljnih poslova Nemačke.

Što se tiče ulaska Srbije u Evropsku Uniju, Mas je rekao da je Vlada Srbije prepoznala nužnost reformi koje se posebno odnose na vladavinu prava, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i slobodu medija.

"Reforme u tim oblastima su za nas ključne, zato što čine temelj na kome počiva Evropa i zato što neposrednu korist od toga imaju prvenstveno sami građani. Od izuzetne je važnosti da tom proevropskom kursu i građani Srbije pruže snažnu podršku", izjavio je on.

Iako zvaničnih rokova za pristupanje EU nema, već sve zavisi od samih kandidata koliko brzo ostvaruju napredak u zajednički utvrđenim oblastima, Hajko Mas kazao je da bi voleo da su pregovori sa Srbijom dinamičniji.

Ono što je Mas posebno naglasio jeste to da je jedan od ključnih uslova za članstvo Srbije u Evropskoj uniji regulisanje nerešenih odnosa između Beograda i Prištine.

"Nerešeni odnosi između Srbije i Kosova koštaju mnogo, i to obe strane. Takva situacija, pre svega, usporava ekonomski razvoj obe zemlje i samim tim predstavlja kočnicu za celokupni region. Za dobrobit ljudi bilo bi izuzetno važno da se zajednički dođe do rešenja", zaključio je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas u intervjuu za Kurir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: