Goran Miletić za B92.net: "Nadam se da ne znači učešće onih kojih se ne tiče"

Ovo je zaista istorijski korak za LGBT zajednicu u Srbiji, kaže za B92.net Goran Miletić, direktor organizacije Sivil rajts difenders za Evropu.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2021.

18:08

Goran Miletić za B92.net:
Foto: B92, arhiva

"Ovo je zaista istorijski korak za LGBT zajednicu u Srbiji. To je od 2015. međunarodna obaveza Srbije, a i klima prema LGBT zajednici se godinama menja u pozitivnom smeru", kaže Miletić i dodaje:

"Međutim, stigli smo samo do najave, a treba sačekati usvajanje zakona i videti da li će sve biti regulisano u skladu sa standardima".

Usvajanje zakona očekuje se do leta jer će se predlog zakona u Skupštini naći pred kraj prolećnog zasedanja. Na pitanje koliko je to realno, i da li očekuje da se ovaj zakon usvoji u tom roku, Miletić odgovara:

"Da, rokovi jesu kratki, ali realni. Ovo je tehnički zakon i ukoliko postoji politička volja, nije potrebno puno vremena da bi se nacrt izradio, prošao javnu raspravu i usvojio. Sve zavisi da li će ta volja postojati i tokom godine. Što se tiče LGBt zajednice i organizacija za ljudska prava, model zakona iza koga svi stojimo je spreman i mi ga odavno podržavamo".

Kako dalje navodi, polazne osnove je objavilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, ali te polazne osnove odstupaju od onoga što su predložile LGBT organizacije i organizacije za ljudska prava.

"Nadamo se da će model koji je došao od onih koji će biti korisnici zakona (a to su pripadnici LGBT zajednice) biti uzet kao osnov jer smo u njegovoj izradi uložili puno truda i vremena i konsultovali praktično sve. Nadam se da se pod učešćem u širokoj javnoj raspravi ne podrazumeva učešće onih koji neće koristiti zakon i kojih se zakon ne tiče, a koji će se protiviti samo zbog sticanja popularnosti koje jednog manjeg dela građana", objašnjava. Na pitanja šta očekuje u praksi, i što se tiče implementacije i što se tiče daljih razbijanja eventualnih predrasuda, kao i da li je Srbija kao društvo napredovala i da li smo spremni za ovak iskorak, Miletić navodi da istraživanja koja su sproveli pre nekoliko sedmica kako bi uporedili stavove javnosti sa onima od pre 5 godina pokazuju jasan progres.

"Tačno je da Srbija treba da unapredi primenu zakona i da je to ključno kada govorimo o napretku. Međutim, istraživanja koja smo sproveli pre nekoliko sedmica kako bi uporedili stavove javnosti sa onima od pre 5 godina pokazuju jasan progres. 2015. je skoro trećina građana verovala da je homoseksualnost bolest, a sada je taj procenat 56%. Povećana je je procenat građana koji kažu da su LGBT iste kao i sve druge i to sa 63% (2015) and 80%. Što se tiče podrške delovima zakona, najveći skok je podrška posete partnerima u bolnici (sa 45% na 73%), dok oko 2/3 građana sada podržava regulisanje drugih oblasti (imovina, nasleđivanje, zdravstveno osiguranje). Dakle, Srbija je spremna, a sve sada zavisi od predstavnika vlasti. Posle usvajanja zakona, ostaje samo usvajanje podzakonskih akata, kako bi se detaljnije regulisale obaveze državnih organa prilikom sklapanja registrovanih partnerstava", kaže Miletić.

Prema njegovim rečima, zakon je ključan za sve osobe koje su u životnoj zajednici sa osobama istog pola.

"Oni će moći da nasleđuju jedni druge u slučaju smrti, da posećuju u bolnicama ili zatvoru, da stiču imovinu zajedno, da ostave zdravstveno osiguranje na osnovu zaposlenja partnera itd. To ne košta ništa građane Srbije, niti će se zbog ovoga bilo kome umanjiti prava, ali nama koji dobijamo mogućnost da živimo sa onima koje volimo - to veoma mnogo znači."

Na kraju navodi da je teško dati ocenu rada Ministarstva, budući da se ono tek konstituisalo, za razliku od drugih ministarstava koji su nastavili sa radom.

"Što se tiče rada na ovom zakonu i par drugih, krenulo se zaista sa dosta elana i to je za pohvalu. Neka objektivna ocena će biti moguća posle narednih 100 dana", zaključuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: