Prvo su bili skeptični, sada je svi žele

Od kada je ruski predsednik Vladimir Putin u avgustu saopštio da je Rusija odobrila prvu vakcinu protiv kovida 19 do danas promenila su se mnoga mišljenja.

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2021.

22:42

Prvo su bili skeptični, sada je svi žele
EPA-EFE/ ANDREI POKUMEIKO / POOL

Kada je Putin objavio vesti o vakcini, ona nije prošlo sve faze kliničkih ispitivanja i tada su mnogi bili rezervisani i skeptični.

Ipak, nakon što je ove nedelje u uglednom medicinskom časopisu Lancet objavljeno kako Sputnjik V u približno istoj meri štiti od kovida 19 kao i američke ili evropske vakcine, stvari su se drastično promenile, prenosi Indeks pisanje Blumberga.

Rusku vakcinu odobrilo najmanje 20 zemalja, uključujući i Mađarsku koja je članica Evropske unije, dok su ključna tržišta poput Brazila i Indije na korak do odobrenja.

Rusija sada cilja na tržište EU koje se suočava s problemom nestašice vakcina.

U globalnoj borbi protiv pandemije koja je za nešto više od godinu dana odnela 2.3 miliona života, trka za plasiranjem vakcina poprimila je geopolitički značaj.

Rusija je u tom smislu postala jedna od samo nekolicine zemalja koje su izumele učinkovitu obranu od kovida-19.

Koliko je ovo postignuće značajno Rusiji pokazuje i samo ime vakcine, koja je nazvana prema prvom satelitu na svetu koji je lansiran u svemir – čime je 1957. godine Sovjetski Savez postigao svoj prvi trijumf u svemirskoj utrci sa SAD-om, piše Blumberg.

Proizvodi se u više zemalja

Časopis Lancet je objavio kako je ruska vakcina tokom zadnje faze kliničkih ispitivanja, koja su sprovedena nad 20.000 učesnika, pokazalo učinkovitost od 91.6%.

Sada Rusiju čeka druga vrsta izazova – proizvodnja.

Naime, ograničenja u proizvodnji najveći su problem svih proizvođača vakcina jer globalna potražnja daleko nadmašuje ponudu.
Rusija, koja je obećala besplatne doze za svojih 146 miliona stanovnika, započela je s proizvodnjom prošle godine, a vakcina se trenutno proizvodi u više zemalja; uključujući Indiju, Južnu Koreju i Brazil.

Ove nedelje je bliski saradnik turskog predsednika Erdogana potpisao sporazum o proizvodnji Sputnjika V u Turskoj, iako zemlja već ima ugovorenu kupovinu 50 miliona doza kineske vakcine kompanije Sinovak Biotek i 4,5 miliona doza Fajzer-Biontek vakcine.

Rusi sumnjičavi

EPA-EFE/ ANATOLY MALTSEV
Uprkos velikom uspehu na globalnom nivou, potražnja za ruskim cepivom na domaćem terenu je podosta niska jer su građani još uvek sumnjičavi prema izjavama vlasti.

Naime, predsednik Rusije Vladimir Putin, koji ima 68 godina je pomalo zbunio svoje građane kada je u decembru izjavio da će pričekati sa vakcinacijom dok se ne potvrdi da je sigurno za ljude njegove dobi.

Putin još uvek nije otkrio je li primio vakcinu ili ne, no njegov stav i ruski skepticizam nisu sprečili druge nacije da krenu s narudžbama.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador se 25. januara , dan nakon što je objavio da se zarazio koronavirusom, zahvalio "iskreno privrženom" Putinu što je obećao 24 miliona doza Sputnjika V u sledeća dva meseca.

Tri dana kasnije, bolivijski predsednik Luis Arse lično je dočekao prvi paket ruske vakcine na aerodromu La Paz.
Argentina je započela svoj program masovne vakcinacije nakon što je do januara primila više od pola miliona doza Sputnjika V. Pridružili su joj se Nikaragva, Paragvaj i Venezuela.

Sputnjik V i EU

Za razliku od vakcine Fajzer Biontek, Sputnjik V se može čuvati u klasičnom hladnjaku (nije potreban zamrzivač), što olakšava transport i distribuciju u siromašnijim zemljama ili onima s toplijom klimom.

Dve doze ruske vakcine koštaju oko 20 dolara, što znači da je ono jeftinije od većeg dela konkurencije. Iako je skuplji od AstraZeneke, pokazao se učinkovitijim od njega u odbrani od koronavirusa.

Rusija je zatražila od evropskih regulatora odobrenje Sputnjika V, a nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da bi se ruska vakcina mogla da se koristi u EU ako ga odobri Evropska agencija za lekove.

Francuska ministarka privrede rekla je da je "agnostik" po pitanju odobrenja ruskog cepiva.
"Svaka vakcina koja zadovoljava uslove sigurnosti i delotvornosti je dobrodošlo u Evropi", rekla je danas Agnes Panijer-Runačer tokom intervjua za Frens Info TV.

Mađarska je već izdala hitno odobrenje i potpisala ugovor za 2 miliona doza Sputnjika V, od kojih je prvih 40.000 isporučeno u utorak.
"Vakcina ne može biti političko pitanje. Može se birati između zapadnih i istočnih cepiva jedino u slučaju da ga se ima dovoljno na tržištu", rekao je 29. januara premijer Mađarske Viktor Orban.

Glavni urednik Lanceta, Ričard Horton, kazao je kako procedura evropskog odobrenja ruskog cepiva može potrajati nekoliko meseci.
Iako su ruske vlasti kazale kako očekuju da će ove godine njihova vakcina bude dostupna za 700 miliona ljudi, postavlja se pitanje brzine proizvodnje.

"Moramo biti realni. S obzirom na naše druge obveze, nećemo moći da opskrbljujemo Evropu pre maja, osim Mađarske", rekao je Kiril Dmitriev, izvršni direktor državnog Ruskog fonda za direktna ulaganja koji je podržao razvoj Sputnjika V i koji je zadužen za njegovu međunarodnu distribuciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: