Dok drugi čekaju, Srbi mogu da biraju; "Želeo sam Fajzer"

Rojters piše o vakcinaciji u Srbiji i konstatuje da građani Srbije mogu da se usredsrede na to za koju vakcinu protiv koronavirusa će se odlučiti.

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.02.2021.

16:17

Dok drugi čekaju, Srbi mogu da biraju;
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Za razliku od ljudi u drugim zemljama, koji brinu kada će biti vakcinisani, u Srbiji je situacija potpuno drugačija.

Rojters navodi da, u okviru masovnog državnog programa vakcinacije, građani Srbije mogu trenutno da biraju između vakcina kompanije Fajzer-Biontek, kineskog Sinofarma ili ruske vakcine sputnjik, navodi britanska novinska agencija u tekstu iz Beograda.

Građani Srbije, takođe, mogu da se odluče da prime ono što je dostupno određenog dana u nadi da će se brže vakcinisati.

Agencija ističe da je, preko ugovora sa proizvođačima i vladama, Beograd do sada obezbedio milion doza vakcine iz Kine i desetine hiljada doza vakcina drugih proizvođača, zbog čega ima drugu najvišu stopu vakcinacije u Evropi, odmah iza Velike Britanije.

Penzioner Siniša Ilić, koji je čekao red ispred hale 11 Beogradskog sajma, rekao je za Rojters da se odlučio za vkcinu firmi Fajzer i Biontek, koja je odobrena u Evropskoj uniji, za koju se nada da će mu dozvoliti da otputuje tamo.

"Želeo sam Fajzer... jer mi je dete u Nemačkoj... da bih mogao bezbedno da putujem", rekao je on.

Građani ispred hale tri čekali su na red za Sinofarmovu vakcinu.

"Moj dugogodišnji prijatelj lekar rekao mi je da se vakcinišem kineskom vakcnom. Dobra je", rekao je za Rojters Miladin Ðurović.

Britanska novinska agencija navodi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas zatražio od kineskog predsednika Si Ðinpinga još izvesnu količinu vakcina, kao i od predsednika Rusije Vladimira Putina.

U saopštenju iz kancelarije srpskog predsednika se navodi da Srbija planira da izgradi proizvodni pogon za lokalnu proizvodnju vakcine sputnik V, prenosi Rojters i dodaje sa su do sada Indija i Južna Koreja počele sopstvenu proizvodnju sputnjika V.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: