Đukanović: Čestit i pošten sudija ne ide po televizijama u radno vreme

Predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe Vladimir Ðukanović izjavio je da postoje sudije marketinški profilisane kao nezavisne i bave se politikom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.01.2021.

12:51

Đukanović: Čestit i pošten sudija ne ide po televizijama u radno vreme
FOTO TANJUG/ Zoran Zestic/ nr

“Imate plejadu određenih likova iz našeg pravosuđa, jedan po jedan, u raznim opskurnim medijima i po portalima daju izjave i više se bave politikom”, rekao je Ðukanović i upitao da li neko zna kakvi su rezultati tih sudija i da li im je neka presuda pala na apelaciji ili pred Vrhovnim kasacionim sudom.

Kako je rekao, kada bi se pogledali njihovi rezultati, svi bi se “uhvatili za glavu”.

“Problem je što su ti ljudi marketinški sebi obezbedili da su one jedine apologete nezavisnog pravosuđa i da samo oni mogu da kažu šta je nezavisno pravosuđe i niko drugi nema pravo da se slučajno suprostavi. Čestit i pošten sudija koji radi svoj posao ne ide po televizijama da se slika i ne daje intervjue u radno vreme kada bi sudija trebalo da radi”, rekao je Ðukanović.

On je prokomentarisao tokom rasprave u Skupštini Srbije o predlogu odluke o izbora sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, da se stvara utisak da je nezavisan sudija onaj koji isključivo “pljuje po vlasti”, a da oni koji kažu da je donet korektan zakon su “Vučićeve sudije”.

Ðukanović je kazao da se svako malo donose presude protiv funkcionera iz vlasti, jer su ih tužile pojedine kolege iz opozicije.

“Pravo sudije je da tako presudi, ali baš me zanima da li je u njihovo vreme smela da se donese presuda protiv nekog njihovog političkog funkcionera? Imamo situaciju da se donosi i presuda protiv predsednika države, protiv ministra, samo me interesuje da li je to moglo u njihovo vreme”, upitao je Ðukanović.

Predsednik Odbora za pravosuđe je rekao da ne prihvata da skupština više nema nikakvu vezu sa izborom sudija, ocenjujući da je to katastrofa, jer, kako kaže, ako se donese preduda u ime naroda, onda mora i da postoji veza sa narodom.

“Nemojte da pravimo 'sudokratiju'. Njima smeta to zato što žele preko sudske vlasti koja bi bila potpuno odrođena od države da haraju ovom državom. Nama traže nenormalne zahteve posebno stranci da imaju potpuni uvid u sudske postupke, da imaju čak i tužilačke istrage, pa dokle to ide?”, rekao je Ðukanović povodom najavljenih ustavnih promena.

Ðukanović je kao advokat u predmetu Jovanjica upitao i kako je moguće da o detaljima optužnice u tom slučaju prvo saznaju određeni mediji, najpre Nova S i N1, a da on kao advokat nije ni obavešten da je optužnica podignuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: