Prva tužba, ali protiv Bajdena

Teksas je prva država koja je tužila američkog predsednika Džo Bajdena i čiju je tužbu sud usvojio.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 27.01.2021.

11:39

Prva tužba, ali protiv Bajdena
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Federalni sudija Dru Tripton privremeno je blokirao Bajdenovu odluku o zamrzavanju deportacija ilegalnih migranata na 100 dana, prenosi Sputnjik.

Tužbu protiv Bajdena podneo je teksaški tužilac Ken Pakston, koji je američkog predsednika optužio da je prekršio zakone o imigraciji i da se o tome nije konsultovao sa Teksasom kao državom koja se graniči sa Meksikom.

Sudija Dru Tipton naložio je stranama da održe pripremno ročište ne kasnije od 28. januara. Kako je navedeno, odluka važi na teritoriji celih SAD.

Teksaški tužilac Ken Pakston oglasio se na Tviteru.

"Teksas je prva država koja je tužila Bajdenovu administraciju. I pobedili smo. Teksas je zaustavio njegovu odluku o zamrzavanju deportacije. To je bila levičarska pobuna", napisao je on. Tužilac Pakston naveo je da se radi o kršenju sporazuma država i federalne vlade. "Pogranične države kao što je Teksas plaćaju posebno visoku cenu kada federalna vlada ne izvršava imigracione zakone. Pokušaj da se zaustave deportacije bi povećao troškove Teksasa koje izazivaju ilegalni migranti", izjavio je Pakston.

Guverner Teksasa Greg Abot podržao je tužbu protiv Bajdenove inicijative, navodeći da ona „napušta obavezu primene imigracionih zakona“.

Bajden je odmah po preuzimanju mandata počeo da ukida imigracionu politiku Donalda Trampa, a među odlukama bila je i ona o zaustavljanju izgradnje zida na granici sa Meksikom. Takođe, Bajdenova administracija najavila je da će olakšati mogućnost dobijanja državljanstva za više od 11 miliona ljudi koji nemaju dokumenta SAD.

Pre predsedničke inauguracije, Tramp je rekao kako će Bajdenove najave o promeni imigracione politike i zaustavljanja izgradnje zida, dovesti do "talasa migranata koji će doći na granicu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: