Čisti se Potpećko jezero - uklonjeno oko 50 odsto otpada FOTO

Nakon što su loši vremenski uslovi nakratko zaustavili radove, nastavljeno je čiščenje Potpećkog jezera kod Priboja i do sada je izvučeno preko 50 odsto otpada.

Izvor: RINA

Utorak, 26.01.2021.

14:03

Čisti se Potpećko jezero - uklonjeno oko 50 odsto otpada FOTO
Foto: Rina

Većina otpada se prevozi do deponije "Duboko" u Užicu, dok se drveće koje remeti rad limskih hidroelektrana smešta na lokalne deponije. Radove na čišćenju Potpećkog jezera obišla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

"Biće pojačan monitoring, a građani koji bacaju smeće na mesta na kojima to nije dozvoljeno biće najstrožije kažnjeni. Većina otpada dolazi i iz susednih zemalja Crne Gore i BiH, tako da smo održali hitan sastanak sa njihovim predstavnicima kako bi što pre bio potpisan Memorandum o razumevanju. U sve tri zemlje biće formirane radne grupe kako bi se mapirale sve depionije i kako bi zajedničkom saradnjom ovaj problem rešili jednom zauvek", naglasila je Irena Vujović.

U planu je postavljanje barijera na nekoliko lokacija duž vodotokova kako bi se količina dolazećeg otpada razbila i na taj način kasnije lakše uklonila, a ministarka je najavila da će uskoro biti otvoreni konkursi za ovaj projekat i pozvala sve lokalne samouprave da u njima učestvuju.

Reka donosi novo đubre, ali posao se uskoro završava

Foto: Rina
"Ono što ponovo pravi problem jeste što visok vodostaj reka donosi nove kubike otpada, pa samo danas imamo oko 2.000 novog smeća, a oko 1000 kubika je ostalo u džepovima. Sve ćemo to ukoloniti, a za nekih deset do petnaest dana posao bi trebalo da bude završen. Uporedo radimo i na sanaciji deponije Stanjevine i na toj lokaciji biće izgrađen zaštitni zid, kako sa te tačke ne bi rekom dolazio novi otpad do Potpećkog jezera“, izjavio je Goran Puzović, direktor JP "Srbijavode".
Foto: Rina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: