Priveden jedan od neonacista

MUP Srbije saopštava da je identifikovan Goran Davidović (1975), jedan od izazivača incidenta na tribini "Fašistička pretnja".

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2005.

09:28

Default images

Davidović je uz zahtev za pokretanje prekršajnog postupka priveden nadležnom organu za prekršaje. MUP takođe saopštava da je u toku intenzivan rad na identifikaciji i hvatanju ostalih članova grupe koja je izazvala incident. U saopštenju novosadske policije kaže se da će prekršajna prijava biti podneta i protiv organizatora tribine Antifašističke akcije Novog Sada zbog neprijavljivanja skupa.

Novosadska policija je u širem saopštenju navela da je identifikovala i zadržala maloletnog B.K. (16) iz Novog Sada, osumnjičenog da je izvršio pokušaj ubistva u, kako je navedeno, drugom delu "neprijavljenog skupa", odnosno rok koncertu u klubu "Gradilište", u kojem je došlo do tuče dve grupe mladića.

"Pošto je policija obaveštena da neprijavljeni skup ima i drugi deo u vidu rok koncerta u klubu 'Gradilište'", "inicirala je mere obezbedjenja objekta", navedeno je u saopštenju, u kojem je precizirano da je policija oko 23 sata obaveštena o tuči. Tokom obračuna, jedan od napadača izvadio je nož i ubo tri mladića: Nikoli Trkulji (20) naneo je tešku telesnu povredu opasnu po život u predelu srca, Deniju Krevešiću (19) naneo je lakšu telesnu povredu u predelu grudi i butine, a Dejanu Živuloviću (22) laku telesnu povredu u predelu podlaktice, navela je policija. U tuči su lakše telesne povrede zadobili Zoran Tomišić (19), kome je polomljen nos, i Goran Samardžija (20), koji je zadobio više udaraca. Svi povredjeni su iz Temerina, navedeno je u saopštenju.

Neonacisti upali na tribinu

Dvadeset pet muškaraca ušlo je na tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu u sredu uveče, organizovanu povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma. Neonacisti su išamarali nekoliko prisutnih i pretili organizatorima. Tribina je zbog toga prekinuta, ali je potom nastavljena.

Okružni javni tužilac u Novom Sadu Zoran Pavlović izjavio je da ga je policija obavestila da je na tribinu upala grupa neonacista. "Čim dobijem krivičnu prijavu od policije, preduzeću nešto. Kao organ gonjenja, obavešten sam od organa otkrivanja, to jest od SUP-a, o tom događaju", rekao je Pavlović.
Novosadska policija još nije privela nijednog od izgrednika koji su izazvali incident na Filozofskom fakultetu. Portparol Stevan Krstić je za Radio 021 rekao da su se mladići koji su upali na tribinu udaljili pre pojave policije i da je u toku njihova identifikacija i pronalaženje.

Zoran Petakov iz Antifašističke akcije Novog Sada kaže da je bio u policiji i dao izjavu, ali mu se čini da oni njih u stvari štite i da ih neće uhvatiti.

"Horor scena kao praktičan prikaz teme tribine"

Dekan Filozofskog fakulteta Marija Kleut, koja je prisustvovala tribini, kaže da je grupa nabildovanih kratko ošišanih mladića u salu upala 15 minuta po početku tribine i da su najpre galamili i ometali izlaganja uz nacističke pozdrave. "Profesor Perović im je govorio da sednu, oni su rekli da neće, a zauzeli su agresivan stav s pretnjama njegovom sinu. Ja sam izašla iz sale i, pošto je pretilo da će konflikt preći iz verbalnog u neki mnogo gori, pozvala sam policiju, ali ona nikog od njih nije zatekla", kaže ona.

Neonacisti su naročito pretili šefu Odeljenja za filozofiju Filozofskog fakulteta Milenku Peroviću, kog su nazvali ustaškom svinjom, rekli da će ga sačekati negde u mraku, a da će to naročito uraditi njegovom sinu.

"U Novom Sadu, u Vojvodini, u celoj zemlji, je rovita i konfuzna situaciji, ogroman je broj otvorenih pitanja, što je idealan humus za pojavu tih ultraekstremnih grupacija, koje nailaze na simpatije u određenim slojevima društva. Iz oficijelnih sfera ne stižu nikakve kritike na te vrste ekstremizma, naprotiv, na to se prećutno gleda. Da li oni u ekstremistima vide svoje prirodne saveznike, to je otvoreno pitanje, ali na žalost, takvo je stanje stvari", kaže on.

Perović kaže i da sinoćni događaj upućuje na zaključak da je univerzitet isturen u prvu liniju odbrane od ekstremnog nacionalizma, a da državne institucije, kao i elite, ne čine dovoljno kako bi se ove pojave zaustavile: "Imali smo horor scenu i praktičan prikaz onoga o čemu smo pričali".

Rektorka Novosadskog univerziteta Radmila Marinković-Nedučin kaže da na tom univerzitetu nikada nije bilo sličnih događaja. "Mi smo univerzitet koji je otvoren za dijalog, razmenu mišljenja, različite stavove, ali nikako i nikada za nasilje", kaže ona i dodaje da je tolerancija nespojiva s nasiljem i da ne treba da postoji ni tolerancija prema nasilju.

Pisci, slikari...

Svaki od grafita mržnje, među kojima su "Nož, žica, Srebrenica" i "Generale, hvala ti za srpsku Srebrenicu", potpisao je Nacionalni stroj. Grafiti Nacionalnog stroja pojavljivali su se i u drugim gradovima Srbije, a u martu ove godine Nacionalni stroj je u Beogradu lepio antisemitske plakate na kojima je znak B92 prikazan u Davidovoj zvezdi. Grafiti slične sadržine ispisani su, takođe u martu, i ispred ulaza u prostorije Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i Fonda za humanitarno pravo.

Takođe, na zidu bioskopa Rex i na zidu Jevrejskog groblja u Beogradu pojavili su se grafiti "Suprotstavite se cionističkoj petooktobarskoj okupaciji Srbije", "B92 jevrejska televizija, Jevreji paraziti napolje iz Srbije", "Hoćemo slobodu, a ne jevrejski jaram, Srbija Srbima".

Osude

Vlada Srbije najoštrije osuđuje upad neonacista na novosadski Filozofski fakultet na tribinu povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiva fašizma, izjavio je ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović. On je, na konferencij za novinare posle sednice Vlade Srbije, kazao da će u najkraćem roku biti uhvaćeni počinioci jučerašnjeg huliganskog napada na tribinu, kojoj je prisustvovalo oko 50 posetilaca. Vuksanović je kazao da će svaki sličan ispad ubuduće biti najstrože sanckionisan i da nadležne službe neće dozvoliti razmahivanje takvih huliganskih pojava bez obzira pod kojim amblemima to bude motivisano.

Predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da je reč o događaju koji je opasan i štetan po sistem društvenih vrednosti, naročito za mlade generacije. U godini kada ceo svet proslavlja 60 godina pobede nad fašizmom, nedopustivo je da se u Srbiji propagira fašizam, naveo je predsednik Srbije. Incident je štetan i za nacionalne interese u trenutku kada Srbija treba da pokaže da je demokratska zemlja, pred otpočinjanje pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije.

Srpski pokret obnove je saopštio da jučerašnji napad na one koji misle drugačije, u ime ideja koje su za posledicu imale milionske žrtve i nemerljiva razaranja, predstavlja veliku opasnost za modernizaciju i napredak Srbije. "Zahtevamo da se huligani odmah privedu pravdi, kako bi se uputila jasna i nedvosmislena poruka da u modernoj i evropskoj Srbiji za takve nema i nikada neće biti mesta".

Demokratska stranka smatra da je taj incident ozbiljno upozorenje nadležnim drzavnim organima i svim institucijama čija je odgovornost da sprečavaju svako ugrožavanje ljudskih i građanskih sloboda, slobode univerziteta i slobode izražavanja. Ta stranka očekuje da organi unutrašnjih poslova, ali i gradonačelnica i gradska uprava Novog Sada najhitnije reaguju na jučerasnji incident, da obezbede slobodno delovanje univerziteta i pruže zaštitu učesnicima tribine, te da o preduzetim koracima u najbržem roku obaveste javnost.

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je osudila upad neonacista na tribinu i pozvala nadležne da uhapse počinioce incidenta. "Ometanje iznošenja drugačijeg mišljenja i fizičko maltretiranje političkih neistomišljenika u najgorem radikalaskom maniru sa početka protekle decenije jasno pokazuje da Vlada Srbije direktno ohrabruje fašističke i neonacističke grupe jer po ko zna koji put njihova divljanja u Vojvodini ostaju nekažnjena, a počinioci navodno neidentifikovani", navodi LSV. "Vlada Srbije ne može ili ne želi da mladim ljudima u Srbiji obezbedi perspektivu, već ih gura u zagrljaj totalitarnih i zločinačkih grupacija. Zahtevamo hitno nalaženje i kažnjavanje kriminalaca i zabranu rada grupacija čiji se programi zasnivaju na ideologijama krvi i tla", navodi LSV.

Forum za bezbednost i demokratiju smatra da je incident na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu poslednji test odgovornosti države i njenih policijskih i pravosudnih organa prema njenim građanima, narodu i njihovoj budućnosti. "Fašističko divljanje na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, nezabeleženo u istoriji naučno-obrazovnih ustanova Novog Sada, Vojvodine i Srbije, poslednja je opomena svima koji još smatraju da su fašističke i nacionalsocijalističke pojave kod nas zanemarljive. Reči osude nisu dovoljne, nadležni moraju odmah i temeljno istražiti postojanje i delovanje grupa kao što su ’Nacionalni stroj’ i njemu slične. Posebno zabrinjava činjenica da su pripadnici tog fašističkog odreda od ranije poznati novosadskoj javnosti, kao i njihove letošnje i ranije aktivnosti, i da oni nastavljaju svoje aktivnosti", saopštava FBD.

G17 plus najoštrije osuđuje upad neonacista i navodi da su fizičke pretnje i maltretiranja zbog iznošenja različitog mišljenja jedna od najgorih tekovina prošlog režima. "To može biti velika prepreka na evropskom putu Srbije, a takvo ponašanje država mora odlučno sankcionisati i dokazati da su takvi pojedinci u Srbiji u manjini", navodi G17 plus i od svih nadležnih zahteva da reaguju i što pre nađu i kazne aktere incidenta.

Demokratska stranka Srbije najoštrije osuđuje incident i zahteva od nadležnih da huligane privede pravdi. "Ideologija mržnje nikada nije mogla da nađe većinsko uporište u našem društvu i zbog toga je zadatak demokratske države da protiv pojedinaca koji takvu ideologiju promovišu preduzme sva zakonska sredstva. Srbija je demokratska država koja neguje i štiti ljudska prava, slobode i vladavinu prava. DSS je uveren da će pravosuđe sankcionisati huligansko ponašanje", navodi se u saopštenju.

Građanski savez Srbije od vlasti očekuje pooštravanje kazni za neonaciste, koji su upali na tribinu novosadskog Filozofskog fakulteta povodom Svetskog dana borbe protiv fašizma. Jučerašnji upad neonacista i ranjavanje mladića na koncertu održanom istim povodom, moraju uzbuniti čitavu javnost Srbije, jer je takvo ponašanje, između ostalog, posledica indiferentnog ponašanja vlasti prema tim pojavama.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije je osudilo upad neonacista na tribinu. "Većina medija, po pravilu, probleme te vrste ignoriše ili ih tretira na neodgovarajuć način, predstavljajući ih kao izolovan incident grupe izgrednika. Neonacističke organizacije nisu grupe ljudi koji žive na Marsu, oni sa obe noge čvrsto stoje na tlu zemlje Srbije", piše u saopštenju NDNV-a. "Žalosno je i to što se ideologija neonacista u Srbiji veoma malo ili nimalo razlikuje od ideologija koje propagiraju neke velike parlamentarne stranke i neki takozvani vodeći intelektualci, okupljeni oko institucija koje su se pokazali kao vrhunski proizvođači ratova i zla", navodi se u saopštenju.

Radikali podeljeni

Za Milorada Mirčića, jednog od funkcionera SRS, problem je profesor Perović, koga su neonacisti na sinoćnjoj tribini najviše napali: "Moje sumnje izaziva čovek koji je držao tu tribinu, to je poznati liberal i separatista crnogorski, profesor na Filozofskom fakultetu, jedna naučna i ljudska krpa koja koristi ovakve prilike da bi sebe afirmisao. To je profesor Perović, neutemeljen u nauci, neutemeljn u politici, to je nešto što je paradoks ovog vremena u kome živimo".

Međutim, Mirčićeva stranačka koleginica i gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković drugačije ocenjuje taj događaj: "Ja prvi put čujem da neofašizam postoji u Srbiji, nikada kroz istoriju Srbije tako nešto nije postojalo, i evo ja oštro osuđujem takvu pojavu i nameru da tako nešto zaživi u Novom Sadu, ne samo u mom gradu nego i u Srbiji. Neofašisti - ne nikako, i mislim da to nije stvar jedne lokalne samoprave, već da je to stvar čitave države i da moramo jako dobro da razmislimo da li se nešto čudno dešava u našoj državi".

U Nemačkoj optuženo 16 neonacista

Nemački sud danas podigao optužnice protiv 16 osoba zbog sumnje da pripadaju jednoj ekstremno desničarskoj grupi.

Optuženi, stari izmedju 17 i 48 godina, osumnjičeni su za osnivanje zločinačke organizacije pod imenom "Kameradšaft Vestervald", saopštilo je tužilaštvo suda u gradu Koblencu, na zapadu Nemačke. Medju osumnjičenima, njih 14 se suočava sa dodatnim optužbama koje uključuju zastrašivanje i narušavanje javnog reda i mira, prilikom napada na levičarske grupe tokom jednog rok koncerta u januaru.

Kako se dodaje u saopštenju, neki od optuženih terete se i za podmetanje požara, nanošenje telesnih povreda, isticanje neonacističkih simbola i kršenje zakona o eksplozivnim sredstvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: