Ima li razloga za brigu? Seizmolog za B92.net o zemljotresu u Kragujevcu

Zemljotres jačine 3,3 stepena Rihterove skale koji je danas pogodio Kragujevac nije prouzrokovao materijalnu štetu, navode iz Republičkog seizmološkog zavoda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.01.2021.

17:06

Ima li razloga za brigu? Seizmolog za B92.net o zemljotresu u Kragujevcu
Ilustracija: AndreyVP/ Shutterstock

Građani su nakon potresa zabrinutiji zbog razornog zemljotresa koji je krajem prošle godine pogodio Hrvatsku.

Kako je za B92.net rekao seizmolog Dejan Valčić iz Republičkog seizmološkog zavoda, potres koji se dogodio je normalna seizmička aktivnost, ali navodi da razume brigu građana, nakon zemljotresa koji su pogodili Hrvatsku.

"Nivo uznemirenja građana jeste viši, zbog potresa u Hrvatskoj, ali nema potrebe za brigom. Baš iz razloga što je bilo skoro u Hrvatskoj tako jako, drugačije posmatramo ovo naše", navodi Valčić.

Valčić navodi i da zemljotresi ovog intenziteta ne mogu prouzrokovati veću materijalnu štetu.

"Nemamo informacije da je došlo do materijalne štete u Kragujevcu. Zemljotresi ovog intenziteta ni ne mogu izazvati nikakve veće štete. Mogu se desiti male pukotine na nekim lošijim objektima, ali to nisu strukturna oštećenja", rekao je seizmolog Valčić za B92.net.

On je dodao da za sada nema jačih seizmičkih aktivnosti, ali je naglasio da su zemljotresi ipak nepredvidiva prirodna pojava.
Printskrin/ Republièki seizmološki zavod
Iako štete od današnjeg zemljotresa nije bilo, mnogi građani su putem društvenih mreža objavljivali da su osetili potres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: