Kako radi test na drogu za vozače: "Sve radimo na licu mesta" VIDEO

Saobraćajna policija sve češće umesto alko testa, za kontrolu vozača koristi test za narkotike, koji odmah pokazuje da li je i koju drogu koristio vozač.

Izvor: B92

Petak, 22.01.2021.

19:27

Kako radi test na drogu za vozače:
Printskrin: TV Prva

Podaci govore da je zloupotreba narkotika u porastu, naročito kod mladih vozača.

Tragedija u Nišu i slične, u kojima praktično još deca kolima ubijaju decu, natera nas da se zapitamo da li je u pitanju bahatost, alkohol ili nešto treće.

A to treće, sve češće je vožnja pod dejstvom narkotika.

Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije Beograda kaže da policija ima loš podatak.

"Nažalost imamo jedan jako loš podatak da je u svega prethodnih 7 dana, 30 vozača isključeno iz saobraćaja, a posebno zabrinjava činjenica da je njih 19 bilo mlađe od 27 godina, najmlađi vozač je star svega 18 godina", rekao je on za televiziju Prva.

Vozači, naročito oni mladi, razmišljaju da ih saobraćajna policija ukoliko nisu pili, a koristili su neku psihoaktivnu supstancu, saobraćajci neće slati da vade krv.

Sada se test, vrlo jednostavno, radi na mestu gde vas zaustave, i sve je gotovo za nekoliko minuta.

"Kada je reč o kontroli psihoaktivnih supstanci, radi se na dva načina. Uređajima Drag test 5.000 koji detektuje 7 najvažnijih grupa narkotika na osnovu pljuvačke, kao i upućivanje vozača za koga se posumnja da vozi pod narkoticima u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. U prethodnom peridu je bio daleko veći broj ovih testova, više uređaja, i ono što je najbitnije jeste da što više vozača isključimo iz saobraćaja pre nego što učestvuju u saobraćajnim nesrećama pod dejstvom psihoaktivnih supstanci", pojašnjava Radenković.

Ipak, kada se uporede brojevi, i dalje je mnogo više vozača koji voze pod dejstvom alkohola.

Prošle godine bilo je 45 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali drogirani vozači, naspram 3 i po hiljade, koji su vozili pod dejstvom alkohola.

Kazne za vožnju pod dejstvom psihoaktivnih supstanci su slične kao i za alkohol. Pošto sad uz pomoć testa droga može odmah da se otkrije, neodgovorni vozač se odmah šalje u pritvor od 12 sati. Novčane kazne kreću se u rasponu od 20 do 40 hiljada dinara, a pored 8 kaznenih poena, sledi i najmanje 6 meseci zabrane upravljanja vozilom.

Od početka godine, najveći broj vozača pod dejstvom psihoaktivnih supstanci isključen je iz saobraćaja na teritoriji Beograda, ukupno četiri, dok su tri isključena na teritoriji Kruševca.

Prošle godine je u Srbiji isključeno 665 vozača zbog ovog prekršaja što je 50 odsto više nego u 2019 kao što ste rekli najveći broj isključenih su vozači mlađi od 24 godine.

Pored ovog prekršaja, mladi vozači su ove godine najčešće iz saobraćaja isključivani zbog nasilničke vožnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: