Nekadašnjem direktoru Galenike šest godina zatvora

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na šest godina zatvora nekadašnjeg generalnog direktora “Galenike” Nenada Ognjenovića.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.01.2021.

14:37

Nekadašnjem direktoru Galenike šest godina zatvora
Ilustracija: ALDECA studio/ Shutterstock

On je osuđen nakon optužbi za zloupotrebu položaja u produženom trajanju, kojom je ta farmaceutska kuća oštećena za više od pola milijarde dinara.

Istom presudom nekadašnji direktor “Velefarma" Dragoljub Vučićević osuđen je na tri godine zatvora, dok je odbijena optužba za pranje novca preduzetniku Draganu Pavloviću.

Ognjenoviću je sud izrekao i meru zabrane vršenja svih dužnosti vezanih za korišćenje, čuvanje javne svojine i, upravljanje, raspolaganje i rukovođenje javnom svojinom, u državnim organima, ustanovama Srbije i javnim preduzećima i privrednim društvima u državnom vlasništvu od pet godina.

Vučićević i Ognjenović su obavezani da oštećenoj - Republici Srbiji na ime naknade štete solidarno plate iznos od 539.080.354 dinara, s tim što se iznos solidarne obaveze optuženog Vučićevića ograničava na od 434.506.745,00 dinara.

Isplatu treba da izvrše u roku od šest meseci od dana pravnosnažnosti presude pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ovo je druga prvostepena presuda pošto je prvu, delimično - u osuđujućem delu 2018. godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da im se suđenje ponovi.

Istom tom odlukom Apelacionog suda potvrđen je oslobađajući deo presude u odnosu na nekoliko optuženih.

Ovo je takozvani slučaj Galenika 1, dok Galenika 2 još traje.

Ovaj slučaj pokrenut je u maju 2013. godine.

Protiv optuženog vlasnika zanatske radnje i privrednog društva „Livnica Jeremić” Miodraga Jeremića i direktora „Farma trejda” Radoslava Sekulića postupak je ranije obustavljen jer su u međuvremenu preminuli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: