U izraelskom napadu na Siriju poginula četiri člana porodice, uključujući dvoje dece

Četvoro članova jedne porodice, uključujući dvoje dece, poginulo je rano jutros kada su izraelski borbeni avioni ispalili nekoliko raketa na centralnu Siriju.

Izvor: B92

Petak, 22.01.2021.

11:42

U izraelskom napadu na Siriju poginula četiri člana porodice, uključujući dvoje dece
Ilustracija: depositphotos/ twixx

Državna novinska agencija SANA je prenela izjavu neimenovanog vojnog zvaničnika koji je rekao da se napad dogodio pred zoru kada su izraelski avioni leteli nad susednim Libanom.

On je objasnio da je napadnuto nekoliko ciljeva u centralnoj provinciji Hama i okolini i da su sirijske odbrambene jedinice oborile većinu raketa.

Vojni zvaničnik je potvrdio da je poginuo bračni par i dvoje dece, a da je još četvoro ljudi ranjeno, uključujući dvoje dece.

Uništene su tri kuće na zapadnom obodu glavnog grada provincije, prenela je SANA, a državna televizija je rekla da je ubijena porodica bila raseljena tokom građanskog rata u Siriji koji traje deset godina.

Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua odbio je da komentariše te izveštaje.

Izrael je izveo stotine udara na vojne mete povezane s Iranom u Siriji proteklih godina, ali retko je preuzimao odgovornost za takve napade.

Današnji napad je prvi otkako je novi predsednik SAD Džozef Bajden preuzeo dužnost.

Na Bliskom istoku u poslednjim nedeljama vlada velika napetost, jer se strahuje od odmazde za ubistvo komandata iranske Revolucionarne garde Kasema Solejmanija u američkom napadu u Iraku pre godinu dana.

Izraelski avioni su 13. januara napali istočnu Siriju očito ciljajući pozicije i vojna skladišta snaga koje imaju podršku Irana.

Poginulo je najmanje 57 boraca i desetine ih je ranjeno, navela je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Ta opoziciona organizacija koja nadgleda rat u Siriji je saopštila da je prošle godine zabeležila 39 izraelskih udara na sirijskoj teritoriji u kojima je pogođeno 135 meta, uglavnom vojnih punktova, skladišta i vozila.

Izrael neće dozvoliti da se Iran učvrsti na izraelskoj severnoj granici i više puta je gađao ciljeve koji imaju veze s Iranom i konvoje oružja namenjene libanskom proiranskom Hezbolahu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: