Srbija dobila moderan sistem za praćenje vakcinacije; "75 vakcina za pet sati"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predstavili su najmoderniji Sistem za prijavu, zakazivanje i praćenje vakcina i imunizacije građana.

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2021.

09:12

Srbija dobila moderan sistem za praćenje vakcinacije;
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Sistem u svakom trenutku prati ceo proces od nabavke vakcina do vakcinacije.

Vučić je istakao na sednici državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, u Palati Srbija, da je reč o najmodernijem infrmacionom šitemu i da se putem njega za svakog ko se vakciniše zna koju vakcinu je primio, kada i gde je vakcinisan.

Kaže da se više neće dešavati situacija kao sa vakcinom za sezonski gripom da se ne zna ni koliko ima vakcina po frižderima i da bude mali broj vakcinisanih jer nije vođena kampanja za vakcinaciju.

Predsednik se našalio rekavši da su momci koji su pravili sistem u prezentaciju ubacili jednu šalu - odlomak iz Otpisanih kada Mrki govori Tihom i Prletu da ovo više nije 1941. godina i da se sada sve radi kroz matematičke proračune.

Vučić je rekao da jedan tim, od jednog lekara i dva medicinska radnika mogu da daju 75 vakcina za pet sati i da će biti potrebno dosta medicinskog osoblja.

Apleovao je da se što pre obavi vakcinacija kako bi i privreda mogla da radi brže i da bi mogli da nastavimo da podižemo zemlju.

Vučić je istakao da će novi sistem e-vakcina još jedan dokaz da naše zdravstvo napreduje, ali i još jedan od načina, posle izgradnje kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, da naša država ide u korak sa najrazvijenijim zemljama.

Taj sistem, ističe Vučić, u rangu je elektronskih sistema kakve imaju najrazvijenije zemlje sveta.

Brnabić je rekla da danas krećemo u masovnu vakcinaciju i da se otvara prvi veliki punkt za to na Sajmu.

"Krećemo sa MUP-om, vojskom, ostalim bezbednom službama. Primili smo i dodatne količine Fajzerove vakcine juče i nastavjamo imunizaciju za gerontološkim centrima.

Danas kreće masovna vakcinacija i zato je bilo važno da imamo ovaj sistem, koji je proveren i radi, navela je Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: