"Posle Merkelove, Merkel"

Novoizabrani lider najmoćnije nemačke stranke Hrišćansko-demokratske unije CDU Armin Lašet će pratiti politiku Angele Merkel.

Izvor: Tanjug

Subota, 16.01.2021.

13:15

Foto: EPA-EFE/ VARIOUS

Tako će biti i na spoljnopolitičkom i na unutrašnjem planu, a što se tiče Srbije ne treba očekivati nikakva nova iznenađenja - ni dobra ni loša, kaže za Tanjug bivši ambasador Srbije u Berlinu i profesor na Fakultetu političkih nauka Ivo Visković.

On ističe da će Lašet uglavnom nastaviti Merkelovu politiku ina, kako kaže,spoljnopolitičkim i unutrašnjo-političkim koncepcijama, te da će bitiprvenstveno vezan za unutrašnja pitanja Nemačke

Međutim, naglašava Visković, ipak je novoizabranilider CDU, kada je reč o odnosima prema nama, najsklonijiu odnosu na kandidate kojisu bili u trci za novog šefa te stranke jer, kako objašnjava, on ima jednu malo dozu, ''ne mogu rečileve orijentacije, ali najviše je usmeren prema centru''.

Lašet, kaže Visković, je imao najviše šanse na ovim izborima, jer je nastupio sa parolom "posle Merkelova, Merkel".

“Lašet će pratiti Merkelovu politiku, tako što će više voditi računa o onima kojisu na marginama društva iu tom smislu neće biti zaokretranje CDU ponovo ka desnici. Ostaće CDU vezan za centar i pokušaće čak da ide još levije od centra”, objašnjava Visković idodaje da je novilider CDU okrenut prema nekoj vrstisocijalne pravde ili socijalne tržišne privrede kako to Nemcinazivaju.

Visković ističe da je očekuvao da Lašet pobedijer je iočekivao da će iza njega statiAngela Merkel, a, kako objašnjava, ona zna kako se to radi.

"Uz to kao premijer u največoj pokrajiniu Nemačkoj Lašet ima uticaja ina dosta drugih ministara", kaže Visković.

Dodaje da sada ostaje otvoreno pitanje ko će bitikandidat za kancelara na jeseniipodseća da se kao opcija pominje ilider sestrinske Hrišćansko-socijalne unije CSU Markus Seder.

Dodaje da izbor Lašeta neće voditiu smeru podele CDU jer, kako objašnjava Visković, oni kojisu izgubilineće napustitistranku, kao što se dešavalo kod nas.

"CDU nikada nije imala jake frakcije. Ovo je bio poseban izborniproces jer je bilo reč o onlajn kongresu partije na kojoj je bilo nemoguće direktno uticati, nitilobiratiza onoga ilionoga”, zaključuje Visković.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima odlične odnose sa Lašetom i već se sastajao sa njim u Dizeldorfu 2018. godine.

Kao predsednik pokrajinske vlade Severne Rajne Vestfalije Lašet je pre dve godine primio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Već tada je predsednik Srbije ukazivao na značaj Lašeta u nemačkoj politici, ukazujući da je „džoker“ Merkelove za teške slučajeve i njeni verni pratilac, koji bi jednog dana mogao biti njen naslednik na mestu šefa CDU, što je sada i postao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: