Vlada odlučila: Svi građani imaće jedinstveni elektronski zdravstveni karton

Svi građani Srbije posedovaće jedinstveni elektronski zdravstveni karton u kojem će se nalaziti podaci iz svih zdravstvenih ustanova.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.01.2021.

18:15

Vlada odlučila: Svi građani imaće jedinstveni elektronski zdravstveni karton
EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

Podaci će biti dostupni građanima i njihovim lekarima u svakom trenutku.

Na taj način povezani zdravstveni sistem biće transparentniji, efikasniji i kvalitetniji, a uštede u budžetu koje se na ovaj način ostvare, biće upotrebljene za zdravstvenu infrastrukturu i plate zaposlenih, a sve to biće omogućeno nakon što je danas Vlada Srbije odlučila da formira Koordinaciono telo za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu.

Digitalizacija zdravstva, naime, omogućiće da sve zdravstvene ustanove imaju moderne informacione sisteme povezane u jedinstveni sistem, koji će obezbediti razmenu svih relevantnih podataka.

Vlada Srbije usvojila je uredbu o utvrđivanju programa podrške razvoju poslovne infrastrukture za 2021. godinu, za čiju namenu su obezbeđena sredstva u iznosu od 1.007.940.000 dinara.

Cilj programa je unapređenje razvojnog potencijala jedinica lokalne samouprave kroz stvaranje povoljnih uslova za privlačenje investicija, unapređenje privrednog ambijenta i otvaranje novih radnih mesta.

Program se odnosi na oblasti saobraćajne, komunalne, elektroenergetske i druge infrastrukture, uređenje površina javnih namena, kao i na ostale projekate koji su u funkciji razvoja turizma i drugih privrednih delatnosti.

Usvojena je danas i Uredba o podsticajima investitoru da u Srbiji proizvodi audiovizuelno delo, kako bi se ublažile ekonomske posledice po audiovizuelnu proizvodnju usled epidemiološke situacije u Srbiji.

Vlada je danas usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o saradnji u oblasti borbe protiv krijumčarenja migranata.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Kraljevine Lesoto o saradnji u oblasti odbrane, kojim se uspostavlja pravni okvir u oblasti odbrambene i bezbednosne politike, vojnoekonomske i naučnotehničke saradnje, vojnog obrazovanja i obuke, vojne medicine i veterine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: