Politički potres: Šta se to događa u Italiji? "Na kraju ćemo svi platiti ozbiljnu grešku nekolicine"

Italijanska vlada zapala je u krizu nakon što je ostavka tri ministra iz vladajuće koalicije dovela u sumnju budućnost premijera Đuzepea Kontea.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2021.

17:57

Politički potres: Šta se to događa u Italiji?
FOTO: Profimedia/Xinhua

Ostavku su dali ministarka poljoprivrede Teresa Belanova, ministarka porodice Elena Boneti i ministar spoljnih poslova Ivan Skalfaroto.

Ostavke su počele da pljušte nakon što je bivši premijer i lider male stranke "Italija viva" Mateo Renci povukao podršku iz koalicije gospodina Kontea. Ta odluka doneta je posle više nedelja neprekidne kritike vladinog ekonomskog odgovora na pandemiju koronavirusa.

"Biće razloga ako je Italija zemlja koja ima najveći broj smrtnih slučajeva i kolaps BDP-a", rekao je Renci, optužujući vladino postupanje sa pandemijom.

Tvrdeći da je njegova odluka u najboljem interesu zemlje, dodao je da je "mnogo teže napustiti svoju poziciju nego držati se postojećeg stanja".

"Verujem da država ne bi razumela krizu u vreme kada postoji toliko mnogo izazova"

FOTO: Profimedia
Premijer Konte sastao se sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom i rekao da će birači biti ti koji će kazniti ovu krizu u koju je vlada zapala.

"Verujem da država ne bi razumela krizu u vreme kada postoji toliko mnogo izazova", rekao je premijer.

Konte će možda sada morati da zatraži dozvolu od Matarele da pokuša da formira novu vladu bez poslanika iz stranke Renca. Da bi to uradio, moraće da pridobije članove drugih malih stranaka ili eventualno otcepljene članove partije bivšeg premijera Silvija Berluskonija "Forca Italia" .

Ako Konte ne bude mogao da sakupi novu većinu, moguće je da će se predsednik Matarela okrenuti ka formiranju nove vlade bez njega. Prevremeni izbori, koje samo italijanski predsednik može da raspiše, verovatno se neće održati tokom pandemije, a ni dok se ne iskoriste sve druge opcije u parlamentu.

Mateo Renci igrao je jednu od ključnih uloga u formiranju koalicije između Demokratske stranke levog centra i Pokretom pet zvezdica 2019. godine, omogućavajući Konteu da ostane na mestu premijera i nakon raspada prethodne italijanske koalicije.

Renci je zatim napustio PD kako bi formirao partiju "Italia Viva" i od tog trenutka je postao žestoki kritičar premijera, tvrdeći da se njegovi planovi koji se tiču potrošnje oko 180 milijardi evra iz fonda EU za oporavak nakon pandemije, neadekvatni.

"I ako Konte pronađe dovoljno parlamentaraca da nadoknadi odliv ministara, sledeće pitanje je šta dalje"

FOTO: EPA/GIUSEPPE LAMI
Đuzepe Konte, koji je bio profesor na Pravnom fakultetu pre nego što je izabran da predvodi prethodnu italijansku vladajuću koaliciju između Pet zvezdica i Lige Matea Salvinija u 2018. godini, nema sopstvenu političku stranku. Kao rezultat toga, on će se možda boriti da sačuva svoju fuknciju premijera i kada se formira nova koalicija.

Trenutnu prepreku predstavlja pronalazak dovoljnog broja poslanika kako bi vratio većinu u gornjem domu Italije.

Ipak, čak i ako to uspe, rezultat bi mogao biti oslabljena vlada u trenutku akutne nacionalne krize.

"I ako Konte pronađe dovoljno parlamentaraca da nadoknadi odliv ministara, sledeće pitanje je šta dalje", rekao je Frančesko Galieti iz savetodavne kompanije "Polici Sonar" za savete za rizike.

"Njegova vlada bi tada bila vrlo slaba", dodaje on. Neki poslanici iz koalicije kritikovali su Renca zbog dovođenja vlade u stanje krize tokom pandemije.

"Na kraju ćemo svi zajedno platiti ozbiljnu grešku nekolicine", rekla je o tom potezu zamenica lidera Demokratske stranke Andrea Orlando.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: