Erdogan primio kinesku vakcinu FOTO

Turski predsednik Redžeo Tajip Erdogan primio je danas kinesku vakcinu protiv kovid-19 pred TV kamerama.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.01.2021.

17:11

Erdogan primio kinesku vakcinu FOTO
FOTO: EPA-EFE/ TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT

To, kako je portparol njegove AK stranke rekao, ima za cilj ublažavanje svake javne sumnje u pogledu efikasnosti vakcine.

Turska je danas počela da daje injekcije koje je razvio kineski Sinovak zdravstvenim radnicima, sprovodeći nacionalni program vakcinacije protiv bolesti koja je ubila više od 23.000 ljudi u zemlji. Do sada je vakcinisano više od 250.000 zdravstvenih radnika, prenosi Rojters.

Erdogan je primio prvu dozu vakcine u gradskoj bolnici u Ankari. Stigao je sa ministrom zdravlja Fahretinom Kočom, koji je dan ranije primio prvu vakcinu u zemlji.

Obraćajući se novinarima ispred bolnice, Erdogan je rekao da su se on i viši članovi AK stranke cepili, i pozvao druge političare da podrže vakcinu.

"Broj vakcina u prvoj fazi je jasan. Sada će doći još 25-30 miliona doza u narednom periodu. Želimo da to nastavimo brzo", rekao je on, dodajući da će sve vakcine koje stižu takođe biti iz Sinovaka za sada.

Ministar zdravlja Fahretin Koča izjavio je, nakon što je Erdogan napustio bolnicu, da bi svi građani trebalo da se vakcinišu kada dođe red na njih.

„Predsednik Erdogan će vakcinu primiti pred televizijskim kamerama uživo, nakon sastanaka sa zvaničnicima AKP“, najavio je danas portparol Omer Čelik na konferenciji za novinare u Ankari, navodi britanski Gardijan.

Turska je danas započela svoj program vakcinacije protiv kovida 19, a prema planu, prvo će vakcinisati zdravstvene radnike u bolnicama širom zemlje.

Današnjem početku nacionalnog programa vakcinacije prethodilo je odobrenje turskih regulatornih tela za vakcinu koju je proizvela kineska kompanija Sinovak Biotek

Turska je prošlog meseca primila prvu pošiljku vakcine sinovak, koja se sastojala od 3 miliona doza., a zemlja bi trebalo da dobije ukupno 50 miliona doza vakcine, o čijoj se efikasnosti trenutno raspravlja.

Istraživači u Brazilu prošle nedelje su vakcinu odredili kao 78 odsto efikasnu u zaštiti od simptomatske bolesti, ali ove nedelje su objavili podatke koji pokazuju da je ukupna efikasnost nešto više od 50 odsto u borbi sa kovidom 19.

Istraživači iz Turske i Indonezije utvrdili su veće stope efikasnosti, ali su te studije bile premale da bi bile konačne.

SZO preporučuje bilo koju vakcinu koja je najmanje 50 odsto efikasna kao korisnu u borbi protiv pandemije kovida 19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: