Sumorna prognoza direktora jedne od kompanija koja pravi vakcinu

Izvršni direktor kompanije "Moderna", Stefan Bansel, izjavio je da će koronavirus biti tu zauvek.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2021.

06:30

Sumorna prognoza direktora jedne od kompanija koja pravi vakcinu
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENCAR

Mnogi vodeći zdravstveni zvaničnici smatraju da postoji velika verovatnoća da će kovid-19 postati endemska bolest, odnosno, da će biti trajno prisutna, ali verovatno u manjim nivoima zaraze nego danas.

Direktor Moderne, kompanije koja proizvodi vakcinu protiv korona virusa, kaže da "SARS-CoV-2 ne ide nigde".

"Živećemo sa ovim virusom, mislim, zauvek", naveo je on na panelu tokom konferencije o zdravstevenoj nezi u organizaciji JPMorgana, prenose mediji pisanje CNBC.

Kako kaže, naučnici stalno prate da li se pojavljuju novi sojevi virusa, tako da se mogu proizvesti vakcine.

Ne ohrabruje ni poruka SZO

Pesimistinu prognozu dala je i SZO, odakle je saopšteno da bi druga godina pandemije kovida-19 mogla da bude teža nego prva, s obzirom na brzinu širenja virusa, posebno u severnoj hemsferi gde cirkuliše zarazniji soj.

"Ušli smo u drugu godinu pandemije, koja može da bude teža kada vidimo kako se brzo širi kovid", rekao je predstavnik SZO Majk Rajan, a preneo Rojters.

SZO, u najnovijem izveštaju, navodi da je oko pet miliona novih slučajeva koronavirusa zabeleženo prošle sedmice.

"Posle praznika, u nekim zemljama situacija će biti mnogo gora pre nego što će se popraviti", rekla je Marija van Kerkhove, tehnički direktor SZO za kovid-19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: