Koliko će Kontea koštati Rencijeva podrška

Italijanski premijer Đuzepe Konte se suočava sa izazovom za opstanak svoje vlade, jer koalicioni partner Mateo Renci preti da će mu uskratiti podršku.

Izvor: Beta

Sreda, 13.01.2021.

15:51

Koliko će Kontea koštati Rencijeva podrška
Foto: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI

U trenutku kada se Italija bori sa ponovnim oživljavanjem virusa i recesijom, i pokreće program masovnih vakcinacija, bivši premijer Mateo Renci nedeljama je kritikovao Konteove planove za korišćenje sredstava Evropske unije za oporavak od pandemije.

Ako Renci uskrati podršku svoje male stranke "Italija viva", Kontea čeka nekoliko nepoželjnih poteza, uključujući rekonstrukciju vlade, glasanje o poverenju u parlamentu ili će podneti ostavku.

Tada bi italijanski predsednik obavio razgovore sa političkim strankama kako bi utvrdio da li će tražiti od Kontea da pokuša da formira novu vladu, uspostavi tehničku vladu ili da raspiše nove vanredne izbore.

Poslednja opcija se smatra malo verovatnom, s obzirom na porast broja zaraženih koronavirusom.

Dva Rencijeva ministra u vladi bila su suzdržana prilikom glasanja kasno sinoć kada je vlada usvojila plan korišćenja pomoći EU. Renci je najavio da će kasnije danas održati konferenciju za medije.

On se suočio s kritikama o neodgovornosti, jer izaziva krizu vlade u trenutku kada se ona bori da zaustavi širenje virusa, vakciniše Italijane i sprečava dalji kolaps ekonomije.

Renci tvrdi da on samo radi ono što je najbolje za zemlju, a ne traži moć za sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: