Đukanović ponovo opstruira: "Neću potpisati"; A da li će vratiti skupoceni automobil?

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović neće potpisati predloge odluka Ministarstva odbrane za razrešenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

Izvor: Vijesti

Sreda, 13.01.2021.

15:02

Đukanović ponovo opstruira:
EPA/ GEORGI LICOVSKI

U pitanju je predlog razrešenja general-majora Dragutina Dakića i razrešenju i prestanku službe general-majora Rajka Pešića.

"Umjesto toga sazvaću sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost. Već danas sam ovlastio sekretara Savjeta da usaglasi termin mogućeg održavanja sjednice sa članovima Savjeta", saopšteno je iz njegovog kabineta.

Đukanović je saopštio da je 29. decembra 2020. godine iz Ministarstva odbrane dobio ta dva predloga koja su potpisala dvojica članova Saveta za odbranu i bezbednost - predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i predsednik Vlade Zdravko Krivokapić.

"Takođe, iz medija sam saznao da je ove Predloge odluka pratila i odluka ministarke odbrane o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general-majora Dragutina Dakića", naveo je Đukanović.

On je, kako je saopšteno iz kabineta, naveo da je Odluka o postavljenju i razrešenju načelnika Generalštaba u isključivoj nadležnosti Saveta za odbranu i bezbednost. Savet za odbranu i bezbednost odluke donosi konsenzusom na osnovu člana 8 Poslovnika o radu.

Saopštio je da u radu Saveta postoji i praksa da Savet između održavanja sednica odlučuje i saglasnošću i potpisom svojih članova, o brojnim pitanjima iz svoje nadležnosti. Međutim, navodi, nikada do sada Savet za odbranu i bezbjednost o izboru i razrešenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore nije odlučivao bez održavanja sednice Saveta.

"Nema razloga za novu praksu ni ovaj put. Vjerujem da je eventualna promjena čelnog čovjeka Vojske Crne Gore pitanje od državnog značaja koje zaslužuje sjednicu organa koji čine tri najviša sudionika zakonodavne i izvršne vlasti u Crnoj Gori", kazao je Đukanović.

"Napravljeni pravni i proceduralni propusti"

On je kazao da su inicijativom Ministarstva odbrane napravljeni pravni i proceduralni propusti koji mu nalažu negativan odnos prema tom aktu.

"Prvi pravni propust je kršenje odredaba Zakona o vojsci. Naime, Rješenje o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general - majora Dragutina Dakića, nije trebalo donositi bez prethodne Odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost. Posebno, ako se ima u vidu da konkretno rješenje ne daje odgovor na pitanje koje su potrebe Vojske Crne Gore da se penzioniše prvi čovjek njenog Generalštaba. Cijeneći nadležnost ministarke odbrane, a u skladu sa članom 38 Zakona o vojsci, razrješenje je prethodno pitanje koje je u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost, shodno članu 40 navedenog zakona."

Saopštio je da su predlozi za razrešenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general-majora Dragutina Dakića i general majora Rajka Pešića dostavljeni uz kršenje osnovnih procedura utvrđenih članom 12 Poslovnika o radu Saveta za odbranu i bezbednost, u kome se navodi da se materijali koji se dostavljaju radi razmatranja Savetu, bez obzira na stepen tajnosti koji im je određen, kao i sva dokumentacija Saveta, mogu saopštavati javnosti samo uz saglasnost Saveta.

"Takva saglasnost nije tražena, logično niti dobijena od Savjeta. Cijeneći sve navedeno, a prije svega značaj ovog pitanja, neću potpisati Predloge odluka koji su mi dostavljeni. Umjesto toga sazvaću sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost. Već danas sam ovlastio sekretara Savjeta da usaglasi termin mogućeg održavanja sjednice sa članovima Savjeta", saopštio je Đukanović.

ANB traži da Đukanović i Marković vrate skupe automobile

Šef Agencije za nacionalnu bezbednost naložio je Upravi policije da vrati dva vozila Mercedes-Majbah koja je prethodno zadužila i predala na korišćenje predsedniku Milu Ðukanoviću i bivšem premijeru Dušku Markoviću, piše podgorički portal IN4S.

Nema zvanične potvrde ove informacije, a portal piše da će nakon što vozila budu vraćena vlada doneti odluku o njihovoj daljoj sudbini.

Navodi se da vrednost ovih skupocenih vozila u blindiranoj varijanti iznosi i do milion evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: