Amerika nam vraća "medenjak damu" i ženu koja je rekla "F**k EU"

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden i njegov tranzicioni tim počeli su popunjavanje čelnih mesta u Savetu za nacionalnu bezbednost i Stejt departmentu.

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2021.

09:55

Amerika nam vraća
Screenshot TV B92/Arhiva

Kako piše "Blic", ključne uloge zamenika savetnika za nacionalnu bezbednost i zamenika državnog sekretara mogle bi da odu u ruke veterana Obamine administracije. Među njima je Viktorija Nuland, koju su nazivali i "Obamin jastreb", koja bi, prema pisanju Politika, mogla da bude nominovana za ulogu podsekretara za politička pitanja.

Delokrug njenog rada bio bi veliki, a između ostalog bi podrazumevao i Zapadni Balkan, uključujući i Srbiju, koja joj nije nepoznanica. Ona je pre nekoliko godina i boravila u srpskoj prestonici, na balkanskoj turneji, kada se srela i sa predstavnicima tadašnje vlade, opozicijom, ali nije zaboravila ni civilno društvo, sa čijim predstavnicima je takođe imala sastanke.

Sa srpskim zvaničnicima se sastajala i mimo zvaničnih poseta, na pojedinim skupovima, poput Minhenskog foruma.

Ko je Viktorija Nuland

Nulandova je bila desna ruka državnog sekretara SAD Džona Kerija i jedna od ključnih osoba u administraciji predsednika Baraka Obame. Njeno angažovanje se pre svega odnosilo na "smirivanje" Rusije, čiji je žestoki protivnik.

Upravo ona se posebno istakla tokom ukrajinske, u kojoj je, kako su i zapadni i ruski mediji izveštavali, aktivno učestvovala u postavljanju antiruske vlasti u Kijevu.

Posećivala je i Prištinu, gde je, kao u i Beogradu, govorila o podršci SAD na putu evrointegracija, Briselskom sporazumu, ali je i insistirala na osnivanju specijalnog suda za zločine OVK.

Takođe, deo javnosti je pre nekoliko godina njen dolazak u Severnu Makedoniju, odnosno Skoplje, tumačio kao još jedan, povećani pritisak na tada vladajuću VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog i SDSM Zorana Zaeva za izlazak iz političke krize.

Obe stvari (sud i prevazilaženje krize) su se inače kasnije i desile, navodi "Blic".

"F**k EU"

Nulandova se 2014. godine našla u centru skandala, kada je obelodanjen njen telefonski razgovor sa američkim ambasadorom u Ukrajini Džefrijem Pjetom, sa kojim je razgovarala o nemirima i potencijalnim rešenjima za tamošnju krizu.

Viktorija Nuland je tada, navodno, izjavila kako bi bilo bolje da Ujedinjene nacije preuzmu ulogu posrednika umesto Evropske unije. "F**’k EU", navodno je ona rekla, što su preneli mediji.

U tom razgovoru Nulandova je, navodno, rekla da malo očekuje od razgovora koje je sa vladom u Kijevu o rešenju krize u Ukrajini vodila tadašnja evropska šefica diplomatije Ketrin Ešton. Dodatnu težinu svemu dalo je i to što je Nulandova bila zadužena za odnose i sa EU.

Usledila su izvinjenja, a tadašnji predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je kako ne želi dalje da komentariše ovu izjavu.

Nulandova je, inače, bila i vrlo zabrinuta za demonstrante okupljene na kijevskom trgu Majdan, pa im je donela veliku plastičnu kesu punu sendviča i slatkiša. Zbog toga su je američki novinari nazvali “dama medenjak“.

Putinov kritičar

Nulandova je, nakon izlaska iz Obamine administracije 2016. godine, ušla u akademsku zajednicu i bila je član nekoliko tink tenk organizacija. Nije se uzdržavala od ocena Trampovih poteza, bila je otvoreni kritičar njegove spoljne politike, a posebno njegovog odnosa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Zbog svega ovoga i ne čudi da bi upravo ona mogla da bude Bajdenov izbor.

Viktorija Nuland ima diplomatski staž dug 30 godina, a dok je bila u Stejt departmentu zalagala se za angažovani pristup, i bila je jedna od najglasnijih zagovornica politike zaoštravanja u odnosima Zapada sa Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: