Novi direktor CIA podržavao Srbiju na evropskom putu

Vilijam Berns novi direktor CIA, boravio je na Balkanu 2012. godine, kada je istakao da SAD podržavaju evropske integracije Srbije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.01.2021.

14:19

Novi direktor CIA podržavao Srbiju na evropskom putu
Foto: EPA/SABRI ELMHEDWI

Svojevremeno je isticao i da SAD podržavaju ostvarivanje Briselskog sporazuma.

Berns se u Beogradu 2012. godine sastao sa tadašnjim liderima Srbije, a glavna tema bila je status kandidata Srbije za članstvo u EU.

Američki diplomata je tada rekao da se treba posvetiti dijalogu, da je postignut značajan napredak i da je status kandidata za Srbiju nadomak ruke.

On je istakao da je u interesu same Evropske unije da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Berns je 2012. rekao da su se bilateralne veze SAD i Srbije u poslednjih nekoliko godina značajno popravile, a da je cilj da se bilateralni odnosi još više unaprede.

"Naše vojske dobro sarađuju...Podržavamo sve veće angažovanje Srbije u mirovnim misijama, razmene ljudi u obrazovanju i nadamo se da ćemo u narednom periodu proširiti i privrednu saradnju", zaključio je tada Berns.

Kao zamenik američkog državnog sekretara, Berns je razgovarao 2013. godine u Vašingtonu sa tadašnjim premijerom Srbije Ivicom Dačićem i ponovo izrazio trajnu podršku evropskoj budućnosti Srbije.

Berns je konstatovao napredak koji je Beograd postigao u dijalogu sa Prištinom, a koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Istakao je značaj nastavka konstruktivnog rada sa Prištinom na ostvarenju zajedničkog cilja evropskih integracija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: