Pritvor zbog nesporazuma

Predsednik opštine Leskovac Gojko Veličković pušten je sinoć iz policijskog pritvora u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2005.

08:12

Default images

Gojković je u pritvoru proveo šest sati zbog sumnje da je na internoj poternici hrvatske policije, a policija ga je uhapsila na graničnom prelazu Bajakovo zbog poternice za pilotom istog imena. Ta poternica raspisana je zbog ratnog zločina, a u njoj osim imena nema drugih podataka o traženoj osobi.

Gojković je posle puštanja izjavio da je bio šokiran. "Oni na poternici nemaju ni elementarne podatke kao što su godina rođenja, visina, težina, ime roditelja, mesto rođenja ili adresa. Ja sam uhapšen samo na osnovu imena i przimena", kaže Gojković.

Nije prvi put

Gradonačelnik Leskovca krenuo je u sredu na poslovni put u Sloveniju. Na graničnom prelazu s Hrvatskom uhapšen je pod sumnjom da je on pilot koji je 1992. učestvovao u bombardovanju nekoliko hrvatskih mesta zabranjenim kasetnim bombama. Posle nekoliko sati u policijskom pritvoru, Veličković je pušten jer se ispostavilo da je reč o zameni identiteta.

Zahvaljujući angažovanju generalnog konzula Srbije i Crne Gore u Vukovaru Bojane Ristić otklonjen je nesporazum i Veličković je pušten iz pritvora. Bojana Ristić se nada da se takve stvari više neće dešavati i da će Ambasada zbog tog slučaja uputiti protest hrvatskoj državi. "U dogovoru s gradonačelnikom Leskovca ćemo videti koje ćemo poteze preduzeti. Već smo preduzeli sve diplomatske korake koje smo mogli da preduzmemo", kaže ona.

Savo Štrbac, predsednik udruženja Veritas, kaže da je u poslednje dve godine, samo na osnovu tajnih optužnica, u Hrvatskoj greškom uhapšeno dvadesetak osoba. "Ne zna se koliko ima ljudi pod istragom, koliko pod optužbom i koliko ih je pravosnažno osuđeno, pa se stvara utisak kod većine Srba i pripadnika JNA da bi svi mogli biti sudski obrađivani", kaže on.

Jedan od poznatijih slučajeva zamene identiteta u hrvatskim tajnim poternicama je hapšenje potpukovnika Mileta Novakovića. On je pre dve godine zamenjen s poznatijim generalom koji nosi isto ime i prezime, a kog je hrvatsko pravosuđe osudilo na 20 godina zatvora. Novaković je tada proveo tri dana u pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: