Sud u Hagu okončao zimsku pauzu, Haradinaj u petak o krivici

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu, poznata i kao Sud za zločine OVK, nastaviće sa radom u ponedeljak, 4. januara, nakon dvonedeljne zimske pauze.

Izvor: Tanjug

Subota, 02.01.2021.

15:38

Sud u Hagu okončao zimsku pauzu, Haradinaj u petak o krivici
Foto: Depositphotos/JanPietruszka

Tokom ove pauze, koja je zvanično počela 21. decembra i okončana 1. januara, sud nije radio, nisu se održavale statusne konferencije i objavljivane odluke u vezi tri poznata postupka koji se vode pred tim sudom - protiv Hašima Tačija i drugih lidera OVK, Saljiha Mustafe i ratnih veterana OVK Hisnija Gucartija i Nasima Haradinaja.

Prva sednica suda u ovom godini zakazana je za petak, 8. januar, povodom takozvanog "dodatnog pristupanja sudu" potpredsednika Udruženja ratnih veterana OVK Nasima Haradijana, koji se na prvom prethodnom ročištu 18. decembra nije izjasnio o optužnici.

Ovom prilikom Haradinaj će dobiti novu šansu da se o krivici zvanično izjasni.

On se optužnicom tereti da je zajedno sa predsednikom tog Udruženja Hisnijem Gucatijem, iznošenjem u javnosti tajnih podataka tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozio postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

U decembru, Haradinaj je sudiji za prethodni postupak rekao da ne priznaje nadležnost tog suda, kao ni mandat Specijalizovanog tužilaštva, koje smatra odgovornim za curenje sopstvenih podataka, a koje, kako je naveo, želi da za to skine krivicu sa sebe i svali je na Kosovo.

U ostalim slučajevima, statusne konferencije pred suđenje još nisu zakazane, ali se u toku sedmice očekuju odluke o pritvoru optuženih, o statusu žrtava kao i o nastavku obelodanjivanja dokaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: