Čanak: Pažljivo sa autonomijom

Lider LSV Nenad Čanak kaže da bi teritorijalna autonomija za Mađare bila loša i za Srbiju i za Mađare.

Izvor: Beta

Sreda, 19.10.2005.

10:05

Default images

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine kaže da bi eventualna teritorijalna autonomija za Mađare na severu Vojvodine bila loša i po Srbiju, i po Vojvodinu, ali i po Mađare jer bi takvom autonomijom na severu Bačke bila obuhvaćena samo polovina te populacije u Vojvodini. "Svi drugi bi ostali bez ikakvih prava i potisnuti ka severu, gde bi bili getoizirani i prinuđeni na iseljavanje", rekao je Čanak za Dnevnik.

"Takav dogovor obesmislio bi sve priče o autonomiji jer bi značio kraj Vojvodine kao principa, što je večiti san velikosrpskih centralista iz Beograda. To bi, međutim, značilo i kraj mogućnosti da se napravi elementarno moderno društvo na ovom prostoru", rekao je Čanak.

"Otvaranje pitanja Vojvodine ne bi trebalo vezivati za potencijalni rast političkih i nacionalnih strasti, već za stavljanje na dnevni red ukupnih odnosa u Srbiji, koja nikako ne uspeva da sprovede ustavne promene jer trenutno niko ne zna šta treba da bude prva rečenica novog Ustava, a u kojoj treba da bude definisano čija je to država i gde su joj granice", kaže Čanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: