Dodikova nota Ukrajini: Na osnovu čega to tvrdite?

Iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika pisali su Ambasadi Ukrajine u BiH sa molbom da im dostave relevantne informacije u vezi sa ikonom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.12.2020.

06:40

Dodikova nota Ukrajini: Na osnovu čega to tvrdite?
Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

Reč je o ikoni koju je on poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, a za koju Ukrajina tvrdi da je ukradena iz oblasti Lugansk.

U noti u koju je banjalučka Alternativna televizija imala uvid, od Ambasade Ukrajine u BiH je zatraženo da objasni na osnovu čega bazira tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje, da iznese relevantne dokaze koji nisu bazirani na internet-izvorima, kao i da objasni i predoči dokaze o tome kome i u kojem periodu je ona pripadala, ako ih poseduje.

U dopisu se ističe da se, prema saznanjima kabineta, predmetna ikona ne nalazi ni na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga nijedne zemlje.

"U cilju nastavka dobrih i prijateljskih odnosa sa Ukrajinom, kao i punom poštovanju svih međunarodnih konvencija koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, a imajći u vidu tvrdnje Ambasade Ukrajine da je predmetna ikona deo ukrajinske kulturne baštine molimo da Ambasada u Sarajevu, Kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH dostavi što je pre moguće sve relevantne informacije u vezi sa predmetnom ikonom", kaže se u noti.

To, kako se navodi, uključuje da Ambasada Ukrajine dostavi na osnovu čega bazira svoje tvrdnje da je predmetna ikona deo "ukrajinske kulturne baštine", kao i da za te tvrdnje dostavi relevantne dokaze, kojim bi se te tvrdnje potvrdile.

Traži se i da Ambasada Ukrajine dostavi sve relevantne informacije koje nisu bazirane na osnovu "internet-resursa" i pogrešno medijski interpretiranih navoda, nego na osnovu pravno valjanih činjenica i dokaza.

"Ukoliko Ambasada Ukrajine poseduje dokaze da je reč o ikoni koja je deo ukrajinske kulturne, verske, i istorijske baštine, da Ambasada informiše kome je i u kojem trenutku pripadala predmetna ikona, da li je ikona otudjena, od koga, kada i gde, kao i da li se nalazi na bilo kojoj listi otudjenih predmeta koje Ukrajina potražuje", navodi se u noti, prenosi ATV.

U dogovoru sa darodavcem, ruska strana predala je danas Ambasadi BiH u Moskvi ikonu koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je iz Ambasade BiH u Moskvi za RTRS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: