EU osudila Mađarsku zbog onoga šta radi na granici sa Srbijom

Evropski sud pravde osudio Mađarsku zbog kršenja prava na azil uspostavljanjem "tranzitnih zona" na granici sa Srbijom.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.12.2020.

11:15

EU osudila Mađarsku zbog onoga šta radi na granici sa Srbijom
lightsource/depositphotos

Sud smatra da "ograničavanje pristupa proceduri međunarodne zaštite, neregularno zadržavanje podnosilaca zahteva u tranzitnim zonama, kao i vraćanje u pograničnu zonu državljana trećih zemalja neregulisanog statusa nepoštovanjem garancija vezanih za postupak vraćanja, predstavljaju kršenje zakona Unije", navodi se u saopštenju.

Taj sud je u maju zatražio oslobađanje tražilaca azila iz kampova u tranzitnim zonama na granici sa Srbijom, ocenjujući da su oni zadržani bez valjanog razloga.

To je navelo Mađarsku da evakuiše te kontroverzne kampove.

"Tranzitne zone" Roske i Tompa postavljene su nakon što je Mađarska podigla ograde od bodljikave žice duž granice sa Srbijom i Hrvatskom 2015. tokom migracione krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: