SRS i SPS otvorili Most slobode

Gradske vlasti Novog Sada otvorile su danas Most slobode, zbog čega će svečano otvaranje možda biti otkazano.

Izvor: B92

Petak, 07.10.2005.

12:41

Default images

Most je prešlo nekoliko stotina automobila i nekoliko hiljada pešaka, uz svuke sirena. Na čelu kolone bili su gradonačelnica Maja Gojković, direktor Zavoda za izgradnju grada Igor Mirović, funkcioner radikala Milorad Mirčić i funkcioner Socijalsitičke partije Srbije Dušan Bajatović, tj. predstavnici partija koje su bile na vlasti kada je most srušen 1999.

Svečano otvaranje mosta predviđeno je za 11. oktobar, a planirano je da tada most, čiju je obnovu finansirala Evropska agencija za rekonstrukciju, otvore predsednik Srbije Boris Tadić, ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković i komesar za proširenje EU Oli Ren, koji u ponedeljak treba da ozvaniči početak pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju EU.

Gradska vlast, u kojoj su SRS i SPS, saopštila je u četvrtak, međutim, da su radovi na mostu završeni, da je Gradska uprava za saobraćaj izdala odgovarajuću upotrebnu dozvolu i da će zbog toga most danas biti pušten u redovan saobraćaj. Vladajuća Srpska radikalna stranka prethodnih dana je optuživala pokrajinske i republičke vlasti i EU da zbog nekakve ceremonije lišavaju Novosađane mogućnosti da koriste Most slobode i pre 11. oktobra. Dok novosadska gradonačelnica Maja Gojković poziva Novosađane da prisustvuju svečanom otvaranju, vojvođanski premijer Bojan Pajtić kaže da ceremonije možda neće ni biti. Pajtić je izjavio da nema nikakvog smisla organizovati svečano otvaranje mosta. "Napominjem da je pokrajinska administracija tražila da Most slobode bude otvoren još 28. septembra, ali da nas je EU molila da se omogući da otvaranju prisustvuje i Ren i mi smo smatrali da zbog osnovne kulture tu molbu treba uvažiti", rekao je Pajtić Beti. Pajtić je ocenio da su današnjim postupkom radikalske gradske vlasti Novog Sada poslale vrlo jasan signal EU.

Maja Gojković je u izjavi novinarima na mostu pozvala Novosađane i na svečano otvaranje mosta, 11. oktobra. Ona je dodala da niko iz gradskih vlasti nije pozvan na tu svečanost. Gradonačelnica je uverena da današnje otvaranje mosta neće izazvati negativne reakcije Zapada.

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da je licemerno to što su obnovljen Most slobode u saobraćaj pustili oni koji su direktno odgovorni za njegovo rušenje u NATO-bombardovanju 1999. "Frapiran sam licemerjem gradonačelenice i njene ekipe jer oni sada otvaraju most, a ti isti ljudi, ta politika koju su vodili i njihovi lideri Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj, su doveli do rušenja mosta", rekao je Kostreš Beti.

Prema rečima gradonačelnice, današnje okupljenje građana bilo je potpuno spontano, a nju su na most pozvali pet minuta pre otvaranja kako bi se pridružila građanima. Ona je najavila da će Most slobode u ponedeljak, 10. oktobra, u popodnevnim časovima biti zatvoren za saobraćaj sve do utorka popodne, zbog svečanog otvaranja. Maja Gojković je rekla i da će pontonski most preko Dunava biti sklonjen po svečanom otvaranju mosta, 11. oktobra.

Novosadski odbor Demokratske stranke pozvao je Novosađane da ne koriste Most slobode do 11. oktobra i tako pokažu gradskim vlastima da ne pristaju na sramno ponašanje. "Po ko zna koji put tokom svog mandata gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković i vladajuća koalicija lupili su šamar Novosađanima. Puštanje mosta u redovan saobraćaj nekoliko dana pre njegovog zvaničnog otvaranja je bezobrazluk i krajnje licemeran čin onih čija je politika i dovela do rušenja mosta", saopštava DS. 

Most slobode srušen je 3. aprila 1999. u NATO-bombardovanju. Radove na obnovi mosta izvela je nemačka firma DSD Dilindžer, a vrednost posla je 40 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: