Skoplje: Bugarski veto neodgovorna i teška geostrateška greška

Vlada u Skoplju ocenila je da je Bugarska vetom na početak pregovora Severne Makedonije o prijemu u EU napravila "neodgovornu i tešku geostratešku grešku".

Izvor: Beta

Utorak, 08.12.2020.

21:01

Skoplje: Bugarski veto neodgovorna i teška geostrateška greška
Ilustracija: Depositphotos/ GEORGID

Vlada je istakla da ostaje na "istom strateškom koleseku" i da će voditi Severnu Makedoniju ka Uniji.

U saopštenju se konstatue da je Sofija stavljanjem veta na početak pregovora "stala na put makedonske integracije u EU, iako su njeni rezultati, kapaciteti i spremnost za početak pregovora nesporni".

"Republika Bugarska je stavila veto na početak pregovra Severen Makedonije sa EU i tim stala na put našoj evropskoj integraciji za koju su u više navrata institucije EU i sve zemlje članice, uključujući i Bugarsku, potvrdile da u potpunosti ispunjavamo uslove", navela je vlada Zorana Zaeva.

Vlada poručuje da se Severna Makedonija "nikada se neće odreći prava na samoopredeljenje makedonskih građana" i da makedonski nacionalni identitet "nije bio, nije, i nemoguće je da bude predmet pregovora".

Pravo na samoopredeljenje makedonskih građana, piše u saopštenju, garantovano je Poveljom UN, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Lisabonskom deklaracijom kao ustavnom osnovom EU, i Ustavom Republike Severne Makedonije.

"Makedonski narod i makedonski jezik su stubovi makedonskog identiteta. Oni dolaze iz prošlosti, a u isto vreme su stubovi naše evropske budućnosti. Nažalost, proces proširenja kao strateški cilj EU je zaustavila Bugarska kao članica EU. Radi se o neodgovernoj i teškoj geostrateškoj grešci", ocenjeno je u saopštenju.

Podseća se da je u martu ove godine Savet EU jednoglasno odobrio početak pregovora sa Severnom Makedonijom i da se se s tim složile sve članice, uključujući i Bugarsaku.

"U izuzetno pozitivnom izveštaju Evropske komisije o reformskom napretku mi smo bolji od drugih zemalja kandidata, a čak i ispred nekih zemalja koje već pregovaraju. Naši rezultati i kapaciteti i naša spremnost za početak pregovra su nesporni. Neodobravanje pregovaračkog okvira je na štetu fundamentalnih principa i vrednosti EU", upozorava Vlada Seveerne Makedonije.

Vlada navodi da neće dozvoliti zastoj u unutrašnjim reformama, već će "pojačati tempo i povećaćemo prednost u demokratskim reformama koju imamo u regionu".

"Ostajemo na istom strateškom koloseku: Isporučili smo punopravno članstvo u NATO i vodićemo zemlju i ka EU! Naša obaveza je da izgradimo evropske standard! Za nas nema drugog puta, ne postoji alternativa. Makedonska budućnost je evropska", ocenila je vlada Zoraana Zaeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: