Mustafa: Studija o razlozima za pad vlade Kurtija je manipulacija

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa ocenio je danas kao manipulaciju studiju predstavljenu Evropskom parlamentu.

Izvor: Beta

Subota, 05.12.2020.

22:28

Mustafa: Studija o razlozima za pad vlade Kurtija je manipulacija
Ilustracija: EPA-EFE/ stringer

Prema predstavljenoj studiji su dezinformacije, u kojima je navodno i on učestvovao, direktno uticale na pad vlade predsednika Pokreta Samoopredeljenje (PS) Aljbina Kurtija.

Mustafa je rekao da će zatražiti od Evropskih narodnih partija neophodna pojašnjenja "da se odbaci ova tendenciozna i ideološki motivisana studija protiv DSK".

"Studija istomišljenika Aljbina Kurtija je manipulacija! Neki levičarski evropski, simpatizeri glavne kosovske levičarske političke snage, u studiji uticaja lažnih vesti na kreiranje politike, uključujući Kosovo, optužili su me kao proizvođača lažnih vesti kako bi srušili koalicionu vladu PS i DSK", napisao je Mustafa na Fejsbuku.

Mustafa je dodao da su dali šansu PS da rade zajedno za dobro Kosova, ali da DSK nije mogao da podnese "gaženje stranke" smenom ministra iz redova DSK i samim tim kršenje sporazuma uz istovremeno "ugrožavanje kosovskog partnerstva sa SAD".

"PS je, pored pokušaja da zloupotrebi partnerstvo i konstruktivnost DSK, vrativši se u svoje ideološko korito i izolacionističku genezu, počeo da ugrožava i partnerstvo Kosova sa svojim glavnim saveznicima, pre svega sa Sjedinjenim Državama. Stoga je DSK reagovao. I tako ću odgovoriti svima koji se na Kosovu smatraju toliko važnim i snažnim da ignorišu telefonske pozive iz Bele kuće i američkog Stejt departmenta i prikazuju Belu kuću kao mesto gde se Kosovo deli", rekao je on.

Mustafa je kazao da očekuje da će ta studija "završiti kao očajnički pokušaj manipulacije istinom".

Studija, koju je objavilo nekoliko evropskih autora po narudžbini Odbora za spoljnu politiku EP (AFET), primećuje da je američki izaslanik za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel na Tviteru podstakao izjave kako će se američke trupe povući sa Kosova.

"Grenel je nastavio da sprovodi ovu pretnju koju nije izneo nijedan američki zvaničnik, u pregovorima sa Kurtijevim koalicionim partnerima, što je dovelo do zahteva za izglasavanje nepoverenja kojim je svrgnuta vlada Kurtija. Ovaj potez je široko osuđen u Evropi, uključujući zajednički demarš francuskog i nemačkog ambasadora u Prištini. Ovaj primer pokazuje kako je strani glumac uspeo da proizvede potpuno izmišljenu pretnju i tako potakne na promenu vlasti", navodi se u studiji.

Ta (Kurtijeva) koalicija bila je kratkog veka i u osnovi je srušena američkom operacijom dezinformacija, stoji u studiji.

U studiji "Mapiranje lažnih vesti i dezinformacija na Zapadnom Balkanu i identifikovanje načina za efikasnu borbu protiv njih", objašnjava se angažovanje predsednika SAD Donalda Trampa i imenovanje njegovog specijalnog izaslanika za pregovore Srbije i Kosova Ričarda Grenela.

"Frustriran onim što je video kao opstrukciju kosovskog premijera Albina Kurtija, ambasador Grenel je očigledno sredio da senator Dejvid Perđu i sin američkog predsednika Donald Tramp mlađi objave izjave na Tviteru, u kojima nagoveštavaju povlačenje američkih vojnika s Kosova", piše u studiji.

Prema navodima u dokumentu, na osnovu analize društvenih mreža i medija i političari su se uključili u tu kampanju, i oni se u studiji identiifkuju kao "ključni kanali dezinformacija na Kosovu".

U dokumentu se u tom kontekstu pominju određeni uticajni mediji na Kosovu, predsednik Demokrtaskog saveza Kosova Isa Mustafa i sada bivši predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji.

"Poruke na društvenim mrežama koje su dolazile od Mustafe i Veseljija, posebno su podstakle obmanu u aferi Grenel", navodi se u dokumentu.

Autori studije tvrde da kosovski slučaj najbolje ilustruje složenost fenomena lažnih vesti i dodaju da se radi o retkom slučaju gde se "politički ishod može direktno pripisati dezinformacijama".

U studiji se kao kanali dezinformacija na Kosovu spominje TV Klan Kosova, koja ima nacionalnu frekvenciju, RTV Besa iz Prizrena, gazeta exxpress.com i dnevnik Zeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: