Objavljeni konačni rezultati izbora u BiH

Centralna izborna komisija BiH objavila je danas konačne rezultate lokalnih izbora u Republici Srpskoj i FBiH.

Izvor: Tanjug

Subota, 05.12.2020.

14:16

Objavljeni konačni rezultati izbora u BiH
Depositphotos/vladek

Odlučeno je da politički subjekti od sutra do utorka, 8. decembra, mogu da podnesu zahteve za ponovno brojanje glasačkih listića.

Iz CIK-a su podsetili da se ponovno brojanje glasačkih listića naređuje ako se utvrdi da je učinjena povreda Izbornog zakona BiH i da ta povreda utiče na dodelu mandata, prenosi RTRS.

CIK BiH može da razmatra zahtev za ponovno brojanje glasačkih listića, ako je podnet u pisanoj formi i ako ga je potpisao akreditovani posmatrač, grupa od 50 ili više birača koji su glasali na istom biračkom mestu, nezavisni kandidat, predsednik političke stranke ili bilo koji od predsednika političkih stranaka koje su formirale koaliciju ili opštinska izborna komisija.

Zahtev se može razmatrati i u slučaju da su u zahtevu tačno navedene činjenice koje opravdavaju ponovno brojanje, uključujući članove Izbornog zakona BiH koji nisu poštovani ili su prekršeni, kao i da je naveden približan broj glasačkih listića za koje se veruje da nisu ispravni.

Preostala dva uslova su da je u zahtevu navedeno kako bi ta povreda zakona uticala na izborne rezultate, kao i da je zahtev podnet CIK-u BiH u roku od tri dana od objavljivanja utvrđenih izbornih rezultata.

CIK BiH može i po službenoj dužnosti da naredi ponovno brojanje glasačkih listića.

U Centralni birački spisak za lokalne izbore u Republici Srpskoj i FBiH, koji su održani 15. novembra, upisana su ukupno 3.283.194 birača.

Izbori su raspisani za 64 opštinske skupštine u FBiH, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, za 120 načelnika opština u BiH, 14 gradskih vića u Federaciji, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj i 22 gradonačelnika u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: