Bivši austrijski ministar finansija osuđen na osam godina zatvora za korupciju

Bivši austrijski ministar finansija osuđen je danas na osam godina zatvora zbog korupcije.

Izvor: B92

Petak, 04.12.2020.

16:49

Bivši austrijski ministar finansija osuđen na osam godina zatvora za korupciju
Ilustracija: Depositphotos/ JanPietruszka

Osuđen je zbog prodaje javnih stanova po veoma potcenjenoj vrednosti uz procenjen gubitak od oko 10 miliona evra, javio je Frans pres.

Bivši štićenik vođe ekstremne desnice Jerga Hajdera dvehiljaditih, 51-godišnji Karl-Hajnc Graser, dobio je u medijima nadimak "ministar glamur" zbog svog izgleda i venčanja sa naslednicom imperije Svarovski.

Posle trogodišnjeg suđenja on je proglašen krivim u prvostepenom postupku sa sedam suoptuženih u slučaju predstavljenom u medijima kao najveća afera ikad viđena u Austriji.

Graser negira događaje za koje se tereti, a koji potiču iz 2004. godine i najavio je da će uložiti žalbu.

Optužen he za proneveru sredstava, korupciju i falsifikovanje dokaza.

Austrijski sud je predstavio organizovanje najveće prodaje nacionalne imovine ikada ostvarene za njegov lični interes i interes njegovih bližnjih.

On je optužen da je dao poverljive podatke za vreme privatizacije oko 60.000 državnih stanova koji su pripadali javnom preduzeću Buvog, 2004. godine i da je za to dobio mito.

Za vreme suđenja njegov venčani kum je priznao da je preneo privilegovane informacije koje su omogućile jednom konzorcijumu da od republike Austrije kupi te stanove i da ponudi samo jedan milion evra više u odnosu na konkurentsku ponudu.

Graser, koji je znao iznos te konkurentske ponude, bio je jedini koji je dao informacije, rekao je sudija.

Prema stručnjacima, ti stanovi, koji se uglavnom nalaze u glavnom gradu, dati su za prosečnu cenu od 16.000 evra, a, prema procenama, vrede dvaput više.

Bivši ministar i najmanje još dvoje optuženih ostvarili su nezakonitu dobit od ukupno 9,6 miliona evra, a sredstva su zatim prebačena u Lihtenštajn, naveo je sud.

Slučaj već više od deset godina popunjava naslovne stranice austrijskih listova pošto je Karl-Hajnc Graser dok je bio na funkciji bio poznat i popularan i mogao da pretenduje na više funkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: