Odloženo treće suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića; Advokat: Bez razloga

Za danas zakazana ponovljena sednica za pripremni pretres u predmetu osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića, po trećoj optužnici, odloženo je.

Izvor: B92

Petak, 04.12.2020.

06:20

Odloženo treće suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića; Advokat: Bez razloga
JanPietruszka/depositphotos/Ilustracija

Novo ročište zakazano je za 11. decembar.

Do odlaganja je došlo jer nova optužnica nije sa albanskog jezika prevedena na sprski, mada su, kako prenosi Kosovo online, optuzeni pristali da im se pročita na albanskom, a kasnije da im se dostavi prevedena optužnica.

Optuženi imaju pravo da im se sudi na jeziku koji razumeju.

U izjavi za Kosovo onlajn, advokati Dejan Vasić i Mahmut Haljimi, poručuju da nemaju velika očekivanja od sednice.

"Imajući u vidu da je u postupku došlo do pravne konfuzije kakva nikada nije viđena u praksi, neoprezno bi bilo u ovoj fazi davati bilo kakve ocene, niti predviđanja o daljem toku postupka", kaže Vasić, koji u ovom postupku brani kosovskog policajca Dragišu Markovića.

Bolja očekivanja nema ni Haljimi, branilac uhapšenog Marka Rošića, koji ponavlja da je nova, treća po redu optužnica, pretrpela samo "€žkozmetičke promene"œ u odnosu na prethodne dve.

"S obzirom na to da nikakvih suštinskih promena nema u poslednjoj optužnici, baš me interesuje kakvu će sutra igru da izvedu sudija i tužilaštvo", kaže Haljimi.

Ocenio je da će sudija na početku sednice zahtevati od tužioca da pročita novu optužnicu i da će pitati optužene da li priznaju optužnicu i dodao da će svom klijentu reći "da treći put ponovi da nije kriv i da nema nikakve veze sa ovim slučajem".

Prema njegovim očekivanjima, sudija će najverovatnije dati rok braniocima da podnesu prigovore protiv iznesene optužnice.

"Time ćemo opet izgubiti još dva, tri meseca do odlaska na glavni pretres", navodi Haljimi.

On podseća da je njegov branjenik Marko Rošić više od dve godine u pritvoru i zato će, kako kaže, i ovog puta zatražiti njegovo puštanje na slobodu.

Lider Građanske inicijative Srbija, demokratije, pravda Oliver Ivanović ubijen je u ranim jutarnjim satima 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Severnoj Mitrovici. Advokat Dejan Vasić, koji u slučaju za ubistvo Olivera Ivanovića zastupa policajca Dragišu Markovića, bio je danas u sudu u Prištini vidno nezadovoljan odlaganjem pripremnog ročišta za 11. decembar.

"Stvarno retko kada sam se naljutio toliko kao na današnjem suđenju. U ovako važnom i složenom predmetu gde je troje ljudi već dve godine u pritvoru, zbog jednog, slobodno mogu kažem, glupog tehničkog problema mi danas odlažemo ročište. Stvarno ne mogu da se pomirim sa tim. Svako od nas je pametan i u ovoj optužnici može da se nađe hiljadu mana, ali zbog čega da se danas odloži ročište, zbog jedne totalno nebitne stvari, ja ne znam šta da kažem više", rekao je Vasić za Kosovo onlajn.

Sudija je, podseća portal, pomerio pripremno ročište na intervenciju advokata Toma Gašija, koji zastupa optuženog Radeta Basaru, jer je zahtevao da se sud izjasni o tome da li je po parničnom postupku dozvoljeno da on vodi slučaj koji je u prethodnom suđenju vodio advokat Faruk Korenica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: