Vučić: To je neprijateljski čin Crne Gore; Užasnut sam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da proterivanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori nije bio prijateljski čin.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2020.

22:16

Vučić: To je neprijateljski čin Crne Gore; Užasnut sam
EPA/ ANDREJ CUKIC

"To nije bio prijateljski čin, to se ne radi niti su razlozi bili uverljivi na bilo koji način. Mislim da smo mi postupili na civilizovan način", rekao je on.

Poručuje da je Beograd doneo mudru političku odluku da ne protera crnogorskog ambasadora.

"Vidim u kom smeru to ide, kako se spolja nameće ta žestoka antisrpska kampanja, kako pojedini politički faktori u Crnoj Gori moraju da dokažu svoje crnogorstvo, a ono se uvek dokazuje negativnim odnosom prema Srbiji", rekao je Vučić za RTS.

Kaže da je Srbija dovoljno odgovorna, ozbiljna i sposobna da bude iznad toga i ne učestvuje u anticrnogorskoj kampanji, navodeći da " zamera delu medija u Srbiji koji je učestvovao u anticrnogorskoj kampanji jer nema potrebe za tim".

Vučić je rekao da proterivanje srpskog ambasadora u Crnoj Gori Vladimira Božovića nije bio prijateljski čin i da se to ne radi, kao i da smatra da razlozi za to nisu bili uverljivi na bilo koji način, ali je istakao je Srbija na kraju reagovala ne samo na civilizovan, nego i na odgovoran način.

Kako je rekao, Beograd je u prvi mah postupio rutinski, u skladu sa Bečkom konvencijom i doneo istu odluku za crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića, ali je potom doneta mudra politička odluka.

Navodi da je prva odluka da i crnogorski ambasador u Srbiji Tarzan Milošević bude persona non grata bila logična i uobičajena, rutinska odluka Ministarstva spoljnih poslova i da ministar Nikola Selaković nije pogrešio, ali da je potom pitanje odmereno i drugačije, ne samo vodeći računa o Bečkoj konveciji, već i o životu.

"Ta naša poruka mora da bude usmerena, a Srbima u Crnoj Gori, ali i prema Albancima, Crnogorcima, Bošnjacima, da im pružimo ruku i pokažemo da su dobrodošli i da nećemo da preduzimamo takve akte koji nisu prijateljski, koji znače proterivanje ambasadora", rekao je Vučić

Kako kaže, Crna Gora Srbiji mora da bude najbliža, ali Srbija neće nikoga ni na šta da tera.

Vučić je rekao i da je užasnut kampanjom koja se vodi u Crnoj Gori, da su Srbi postali okupatori, da se iznose lažni citati kralja Nikole...

Kaže da takva politika traje već dugo i podseća da ga je Milo Ðukanović lično optužio da je direktni krivac za njegov poraz na izborima.

"Jedina stvar u kojoj sam imao pravo da nešto kažem i pitam je položaj srpskog naroda u Crnoj Gori. I kada slušam neke koje govore kako nema predstanvika manjina u današnjoj vladi u CG, pa čekajte, nije bilo nikoga ko se izjašnjavao kao Srbin, ne u vladi nego nigde, a srba gotovo 30 odsto", kazao je Vučić.

On je naveo da je posao Beograda da u skladu sa evropskim standardima brine o svom narodu, ne tražeći ništa više, te istakao da se ni na koji način ne ugrožava nezavisnost Crne Gore.

Upitan da li misli da bi nova vlast u Crnoj Gori mogla da bude zainteresovanija za projekat "mini šengena" i regionalnu saradnju, Vučić je rekao da bi to bilo dobro i za njih i za nas.

"Nećemo nikoga da teramo, odustao sam od toga da čeznemo za nekim ko neće da bude za stolom. Nemam tu vrstu kompleksa i frustracija koje smo imali nekada", rekao je Vučić.

On je podsetio da je Beograd na samitu sa EU u Sofiji prvi put nastupio sa Skopljem i Tiranom kao jedinsveni front kad je reč o zelenim koridorima, što je vrlo dobro, ali da nije njegov posao da se meša u unutrašnje stvari neke druge države i da govori šta bi za njih bilo dobro.

Kaže da bi i za Prištinu i za Podgoricu bilo bolje da se pridruže inicijativi.

"Bilo bilo bi bolje za njih da otovirmo granice, da roba ide bez granica, da imamo fitosanitarne i veterinarske inspekcije non stop, da uštedimo sedam posto troškova, možemo da formiramo svoje tržište, da nas više cene u Evropi pre nego što postanemo deo Evrope", kazao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: