Hrvatsku čeka "crni Božić"? Projekcija broja umrlih

U skupštinskoj raspravi o kaznama za maske i zabave u Hrvatskoj na udaru je bio ministar Vili Beroš.

Izvor: RTL.hr

Sreda, 02.12.2020.

23:16

Hrvatsku čeka
Foto: Tanjug/Mark Lambie/The El Paso Times via AP, File

Njega je opozicija napala da je nesposoban da brineo zdravlju nacije o čemu najbolje govori da je Hrvatska po broju zaraženih i umrlih jedna od najgorih zemalja EU.

Na upit Sandre Benčić iz Zeleno-leve koalicije oseća li se politički odgovornim za nastalu situaciju, odgovorio je kako je lako biti general posle bitke te da se balansiralo između očuvanja zdravlja i ekonomske aktivnosti.

Na pitanje SDP-ovca Arsena Bauka nije li se ovakav rast zaraženih mogao predvideti, ministar Beroš je odgovorio kako se to nije moglo matematički odrediti.

Rast zaraženih mogao se matematički prognozirati

Ovakav rast zaraženih i umrlih mogao se upravo matematički odrediti i davno su ga već odredili i prognozirali brojni naučnici i epidemiolozi i to dok se on još mogao sprečiti, piše hrvatski sajt RTL.

Nije tajna ni za Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odakle su i dobili njihovu neslužbenu procenu broja umrlih i računicu po kojoj do nje dolaze.

Naime, kako kažu u Zavodu najjednostavnija se pokazala jednačina koja uzima u obzir nekoliko jednostavnih činjenica.

Prva je vreme od zaraze do smrti, i pokazalo se da je u proseku to tri sedmice.

Druga činjenica je procenat umrlih od registrovano zaraženih osoba. Praksa je pokazala da je to oko 2 odsto.

Kako bi izbegle oscilacije na dnevnom nivou u Zavodu koriste sedmični prosek umrlih i zaraženih.

Hrvatsku čeka 'crni Božić'


Dakle, u sedmici od 19. do 25. oktobra u Hrvatskoj je ukupno bilo 10.407 novih slučajeva, a tri sedmice posle 217 umrlih od kovida što je 2 odsto.

U ssedmici iza toga registrovano je ukupno 14 hiljada slučajeva, a tri sedmice posle bilo je 271 umrlih što je 1,9 odsto.

Početkom decembra 14,5 hiljada slučajeva, tri sedmice posle 388 preminulih odnosno 2,6 odsto.

Na osnovu prošlonedeljnih brojki od gotovo 21 hiljade korona zaraženih tako možemo, nažalost, doći do crnih predviđanja za sedmicu uoči Božića kada bi, po ovim projekcijama, moglo biti 418 preminulih, a kako izgleda da će i ove sedmice biće slično slučajeva.

Nažalost za Božić i Novu godinu matematika je prilično jasna. Još više preminulih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: